fbpx
Bericht

Ophef over kritische warmtepomp-twitteraar

In Zutphen is ophef ontstaan nadat de gemeente een kritisch twitterende inwoner per brief gevraagd heeft in te binden in zijn tweets. Aanleiding vormt het mislukte warmtepompproject in de wijk De Teuge.

 

 

Volgens de kritische burger, Marcel van den Breemen, functioneert het systeem in de duurzame wijk niet goed en doet de gemeente er naar eigen zeggen te weinig aan. Hij twittert er regelmatig over, maar tegen De Stentor beweert hij nooit grof te worden. Hij beroept zich op de vrijheid van meningsuiting en noemt hij de actie van de gemeente ‘kinderachtig’.

 

Respect

De gemeente is vooral teleurgesteld dat de twitteraar gemeentemedewerkers bij naam noemt “Het uitgangspunt van de gemeente is dat wij iedereen die contact met ons zoekt met respect behandelen. Datzelfde respect mogen mijn medewerkers ook van u verwachten. Ik verwacht dat u zich bij toekomstige berichtgeving zult beperken tot de inhoudelijke aspecten”, aldus de brief van het college van B & W.

 

Warmtepomp

Het woningbouwproject, waarvan de eerste woningen in 2003 werden opgeleverd, werd gebouwd op basis van een energieneutraal concept met een collectief systeem van warmtepompen met bodembronnen, maar bleek al gauw vooral energieverslindend te zijn. Bewoners verbruikten niet alleen drie keer zoveel elektriciteit dan waarvoor het warmtenet rond de wijk was voorberekend; warmtepompen en het elektriciteitsnet vielen massaal uit waardoor bewoners in de kou zaten. De energierekeningen in de wijk waren torenhoog door het hoge stroomverbruik. Momenteel wordt onderzoek uitgevoerd naar de oorzaak van de mislukking. Een mogelijke oplossing van de problemen is terugkeer naar een individuele verwarmingsvoorziening door middel van gasketels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.