fbpx
Bericht
Overijssels convenant voor energiebesparing

25 woningcorporaties in Overijssel en de provincie ondertekenen een overeenkomst over energiebesparing van de huurvoorraad in de provincie.

 

 

Doel van het convenant is te komen tot 25 procent energiebesparing in het energiegebruik van huurwoningen. In Overijssel zijn 35 corporaties actief die in totaal 135.000 woningen bezitten. Dat is 1/3 deel van de woningvoorraad in Overijssel. 110.000 sociale huurwoningen hebben energielabel C of lager. Het convenant is donderdag 28 juni ondertekend.

 

Kennis en ervaring 

De provincie Overijssel heeft voor woningcorporaties die dit convenant ondertekenen een leenfaciliteit beschikbaar ter financiering van energiebesparende maatregelen of voor duurzame energieopwekking in bestaande sociale huurwoningen. De corporaties die van de leenfaciliteit gebruik maken gaan de opgedane kennis en ervaring uitwisselen door middel van versnellingsteams. Deze kennis is openbaar en komt ook ten goede aan de corporaties die niet tekenen. De maatregelen hebben een belangrijk effect op de werkgelegenheid. Naar verwachting levert het minimaal 1.000 arbeidsplaatsen op.

Daarnaast levert deze aanpak lagere woonlasten op.

 

Green deal

De provincie Overijssel heeft in november 2011  een landelijke Green Deal gesloten waarin zij belooft het energieverbruik in huurwoningen terug te brengen. Sinds 2009 zijn met ondersteuning vanuit de provincie 2.907 huurwoningen naar het niveau van label A en A++ gebracht. Het convenant met de woningbouwcorporaties vormt een belangrijke volgende stap. De provincie wil 10.000 woningeigenaren overtuigen van het isoleren van hun woning en aanzetten tot het opwekken van Nieuwe Energie. Nu zijn reeds 3500 woningen twee labelstappen omhoog gebracht. Ook moeten 1000 bedrijfspanden energiezuiniger worden gemaakt. Hiervoor loopt een actie in samenwerking met MKB NL en KVK Oost Nederland.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.