fbpx
Bericht

Overijsselse miljoenen in energiefonds

Overijsselse miljoenen in energiefonds

Energiebesparing van bestaande woningen en energiewinning uit biomassa kunnen in Overijssel gefinancierd worden uit een fonds van de provincie. Hierin zit 250 miljoen euro.

 

 

Hiermee is Overijssel de eerste provincie die op deze schaal financiering van energieverbetering mogelijk maakt in een publiek/private samenwerking. Er komt 100 miljoen beschikbaar voor energiezuinige renovatie van woningen, en 150 miljoen voor lokale initiatieven voor energiewinning uit biomassa, zonne-energie en aardwarmte. De provincie financiert het fonds uit de verkoop van de aandelen in energiebedrijf Essent.

 

Medefinancier

Volgende week (17 januari) wordt het fonds geopend. ASN Bank gaat het fonds beheren. Het fonds is geen subsidiepot, maar een leenstelsel. Een nadrukkelijk doel van Energiefonds Overijssel is de financiering mogelijk te maken van projecten die niet in aanmerking komen voor volledige reguliere bancaire financiering. Het gaat daarbij om participaties, leningen en garanties. Energiefonds Overijssel treedt daarbij op als medefinancier en helpt zo nieuwe-energieprojecten te realiseren.

 

Verduurzaming

Volgens de provincie is er volop belangstelling voor deze nieuwe manier van financiering, omdat het de verduurzaming, energiebesparing en het bedrijfsleven een stevig boost kan geven. De verwachting is dat de investeringsruimte nog groter is, omdat het de bedoeling is dat ook privaat geld in de projecten wordt gestoken. Doelstelling van de provincie is om 2020 twintig procent van de totale energiebehoefte in Overijssel duurzaam op te wekken.

Op dit moment wordt op grote schaal lokaal samengespannen om de verduurzaming van de bestaande bouw door te zetten. Op lokaal niveau ontstaan samenwerkingsverbanden, coöperaties of inkooporganisaties die tot doel hebben om de energiebesparing te bevorderen.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.