fbpx
Bericht
Pilot-project saldering gemeentelijke zonnestroom

Nijmegenaren kunnen zonnepanelen kopen die op het dak van een gemeentelijk pand liggen. De energie-opbrengst die het opwekt, wordt afgetrokken van de eigen energierekening.

 

 

De pilot met saldering van zonne-energie is een unicum in Nederland. Dit is een gezamenlijk pilotproject van de gemeente Nijmegen en Zonnepark Nederland. Het bijzondere van deze pilot is dat de zonnepanelen niet op het eigen dak van de deelnemers hoeven te liggen, maar dat deze decentraal opgewekte energie wél afgetrokken wordt van de energierekening in de eigen woning. Liander stelt meetgegevens hiervoor ter beschikking.

 

Tot op heden was het alleen mogelijk voor woningeigenaren (of huurders met toestemming van de eigenaar) om de opgewekte energie van zonnepanelen op de eigen woning af te trekken van de energierekening, inclusief energiebelasting en BTW. Daardoor was zonne-energie minder interessant voor bijvoorbeeld huurders, V.V.E.’s, bewoners van monumentale panden, flats of woningen waarvan het dak een ongunstige zonligging heeft.

 

Zonnepark Nederland (een initiatief van 4 New Energy Solar systems uit Nijmegen) biedt een alternatief: duurzame energieopwekking met collectieve zonnepanelen op grote daken van lokale bedrijven, instellingen en overheden. De gemeente Nijmegen,  Zonnepark Nederland en netbeheerder Liander gaan samenwerken aan een pilot op de daken van twee gemeentelijke panden in Nijmegen: de voorzieningenharten ’t Hert (Willemskwartier) en De Ster (Lent). Na deze pilot is Zonnepark Nederland van plan uit te breiden naar andere locaties.

 

 

 

1 reactie op “Pilot-project saldering gemeentelijke zonnestroom

  1. Martien Pieters schreef:

    Dit is het eerste project dat in een nieuw politiek landschap, sinds de motie Samsom van 2010, die dit weer eens probeert! Ik sta van harte achter deze actie, hoewel het wel spannend blijft hoe de fiscus omgaat met het verrekenen van EnergieBelasting van de deelnemers,

    Mocht dat zo zijn dan zijn er wellicht mogelijkheden voor de inzet van Herman de Strromverdeler of varianten hierop.
    veel succes, Martien Pieters, Nieuw-Vennep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.