fbpx
Bericht

Plassende ambtenaren wekken stroom op

Plassende ambtenaren wekken stroom op

Friese ambtenaren van het Wetterskip Fryslan gaan tijdens kantooruren met hun urine elektriciteit opwekken: gele stroom.

 

 

Het pilotproject, dat vanaf april gaat draaien, is een samenwerking met de Stichting Wetsus , een stichting waarin academici en promovendi samenwerken om innovatieve technologie te ontwikkelen. In het personeelstoilet wordt een speciaal urinoir opgehangen. De opgevangen urine verdwijnt niet in het riool maar wordt aangesloten op een laboratorium, waar de organische stoffen uit de urine worden omgezet naar electriciteit. “De fosfaat, stikstof die we er ook uithalen, gebruiken we voor kunstmest”, vertelt Philipp Kuntke, promovendus en onderzoeker Milieutechnologie aan Wageningen Universiteit in dagblad Spits.

 

Rendement

De opgewekte energie wordt direct weer gebruikt in het gebouw van het waterschap. Een woordvoerder van het waterschap hoopt op dagelijks 280 liter plas, dat omgezet wordt in stroom voor een van de elektrische auto’s. “Die kan daar ongeveer 50 kilometer op rijden.”

 

Niet de eerste

Er zijn in Nederland meerdere initiatieven op dit vlak. Het waterschap Hunze en Aa’s heeft al ervaringen met de zogeheten gele stroom. Klik hier voor een artikel hierover. Ook het provinciehuis in Assen heeft reeds ervaringen met stroomopwekkende ambtenarenplas.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.