fbpx
Bericht
Prijsvraag leidt tot energieneutraal wijkje

Een innovatieve aanbestedingsprijsvraag in de Achterhoek heeft geleid tot een energieneutraal wijkje met 61 woningen. Deze worden verwarmd met voorverwarmde ventilatielucht

 

 

Aangewakkerd door de  crisis staken in de Achterhoek woningcorporaties, gemeenten en het bedrijfsleven de koppen bij elkaar om de werkgelegenheid op peil te houden. Bouwprojecten kwamen versneld in uitvoer en een woonwijkje in Ulft is daarvan een goed voorbeeld. Plaatselijke woningcorporatie Wonion kreeg de opdracht voor de nieuwbouw van 61 eengezinswoningen. Het merendeel van de huizen (39) is voor de sociale huurmarkt bestemd en zijn voor de zomer allemaal klaar. Het bouw- en installatiewerk werd niet als een standaard nieuwbouwwoning met aanbesteding op de laagste prijs in de markt gezet. Wonion wilde een energieneutrale woning met vernieuwende bouw- en installatie-elementen, vertelt projectmanager Sascha Milenkovic in het vakblad Installatie en Sanitair. Om dat te bereiken werd een aantal bouwaannemers uitgenodigd om in korte tijd (8 weken) met een energieneutrale woning te komen binnen een bepaald stichtingbudget. Oftewel:  “Aanbesteden op kwaliteit.”

 

Verrassende techniek

Wonion dwong daardoor bouwaannemers om consortia te vormen met architect en installateur(s). “We wilden de markt uitdagen om goede oplossingen te bedenken en geen stapeling van technieken.” In totaal kwamen 8 consortia met een verregaand woning- en installatieontwerp. Het viel Milenkovic op dat grote bouwbedrijven meestal bestaande woningen aanpasten en dat regionale bedrijven verrassende oplossingen aandroegen. “Kleine bedrijven hebben veel meer vermogen om te innoveren.” Uiteindelijk kwam een consortium bestaande uit bouwbedrijf Klomps en installatiebedrijf Klein Poelhuis met het winnende woningconcept.

 

Klik hier verder voor een technische toelichting en een fotoalbum over dit project

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.