fbpx
Bericht

Proef minicentrales met brandstofcellen

Proef minicentrales met brandstofcellen

Het lokaal opwekken van energie neemt een hoge vlucht. Deze week worden bij EnTranCe in Groningen negen brandstofcellen geplaatst.

 

 

Deze minicentrales, ter grootte van een wasmachine, draaien op aardgas en produceren waterstof om er vervolgens elektriciteit van te maken. Het is door zijn hoge omzettingsefficiëntie van 90% (60% stroom en 30% warmte) een zeer duurzaam concept. Plaatsing en onderhoud van de cellen gebeurt door Eneco Installatiebedrijven.

 

Duurzaam

EnTrance is een initiatief van de Hanzehogeschool Groningen,  BAM GasTerra, Gasunie en Imtech. In deze omgeving voor co-innovatie wordt onderzoek gedaan naar vele energiesystemen van de toekomst. De geplaatste brandstofcellen worden ingezet bij diverse onderzoek- en studentenprojecten, waar onderzoek wordt gedaan naar de flexibiliteit van energiesystemen. Hierbij wordt ook naar de sterk wisselende productie van wind- en zonne-energie wordt gekeken. Het gaat daarbij om Smart Grids, slimme energiesystemen die zelf kunnen bepalen welke soort energie wanneer en voor welk doel moet worden ingezet. De brandstofcellen worden in tweetallen in speciale cabins geplaatst. Daarnaast zal één brandstofcel bij onderzoekslaboratorium RenQi worden getest. De restwarmte van de brandstofcellen wordt opgeslagen en  gebruikt bij andere onderzoeken.

 

Decentraal

Decentraal opwekken van elektriciteit en warmte heeft een aantal voordelen. Het leidt tot minder afhankelijkheid van centrale energieopwekking. Door de korte

afstanden wordt ook het energie verlies beperkt. Daarnaast gaat de nieuwe brandstofceltechnologie een directe CO2-besparing opleveren van meer dan 50% ten opzichte van centrale elektriciteitsproductie. Op korte termijn zullen de brandstofcellen op groen gas gaan draaien waardoor het systeem dan volledig klimaatneutraal wordt. Elke brandstofcel levert op jaarbasis een besparing van 5 ton CO2 op. De totale besparing door het plaatsen van de brandstofcellen in Groningen komt op 45 ton CO2 per jaar. De geplaatste brandstofcellen zijn van het type BlueGen.

 

HRE

Eerder kwam het Energy Transition Center (EnTranCe) in Groningen in het nieuws omdat het de kansen van HRE ketel in cascade nader gaat onderzoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.