fbpx
Bericht

Proefwonen in conceptwoning

Proefwonen in conceptwoning

Om onderzoek te doen naar duurzaam bouwen gaan bewoners zogenaamd proefwonen in een huis dat zijn eigen elektra en warmte opwekt.

 

De TU Delft heeft samen met partijen uit de bouwwereld en gebiedsontwikkelaar Woonbron een Concept House ontwikkeld dat vrijdag 5 oktober is geopend. Het Concept House is een volledig duurzaam prototype van een stadsappartement.

 

Energieproducerend

De woning is gemaakt van milieuvriendelijke bouwmaterialen en produceert zijn eigen warmte en elektriciteit. Bovendien is het ontwerp zo dat het gestapeld met andere appartementen in een gebouw nog steeds energieproducerend is tot een hoogte van vier bouwlagen. Daarmee willen de onderzoekers van de TU Delft bewijzen dat energieproducerende appartementen in verdiepingsbouw realiseerbaar zijn. Er zijn milieuvriendelijke bouwmaterialen gebruikt, zoals een hoofdconstructie van hout en isolatiemateriaal uit gerecycled oud papier.

 

Proefwonen

Het Concept House is bedoeld om onderzoek te doen naar duurzaam bouwen. Vanaf januari 2013 gaan bewoners proefwonen in het prototype. Onderzoekers van de faculteit Industrieel Ontwerpen zullen hun gedrag observeren door onder meer gesprekken te voeren en water- en elektriciteitsgebruik te meten. Dit onderzoek maakt deel uit van het Europees onderzoek SusLabNWE dat soortgelijke proefwoonexperimenten doet in Duitsland, Engeland en Zweden. Kennis over hoe bewoners een woning en apparaten gebruiken, kan weer worden gebruikt om woningen duurzamer te maken. Daarnaast zal het appartement ook bouwkundig aan de nieuwe ontwikkelingen worden aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.