fbpx
Bericht

PUR-schuim verbieden als isolatie’

PUR-schuim verbieden als isolatie'

PUR-schuim moet verboden worden als isolatiemateriaal. Dat vindt het Expertisecentrum van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem, dat onderzoek doet naar de gezondheidseffecten van gevaarlijke stoffen. Dit meldt de NOS.

 

 

PUR-schuim zou gezondheidsklachten veroorzaken, zoals klachten aan luchtwegen, longen, huid en het maag-darmkanaal. Internist Louis Verschoor zegt tegen de NOS dat de link tussen de klachten bij bewoners en de aangebrachte PUR-isolatie lastig vast te stellen is, omdat de klachten ook op andere manieren veroorzaakt kunnen worden. Meestal wordt pas na een half jaar of een jaar de link gelegd. Juist omdat vaak de link niet wordt gelegd, ziet het Expertisecentrum volgens Verschoor ‘alleen het topje van de ijsberg’.

 

Strenger

Veiliger gebruik van PUR-schuim – de Europese branchevereniging Isopa kondigde onlangs al aan strengere eisen te gaan stellen – is volgens de internist ‘zeker een optie’. Desondanks wordt PUR in Nederland volgens Verschoor niet volgens stringente voorschriften toegepast. “We zouden zo innovatief moeten zijn dat we manieren van isolatie vinden die dit soort risico’s niet in zich dragen”, aldus Verschoor tegen de NOS

3 reacties op “PUR-schuim verbieden als isolatie’

 1. Zonbaard schreef:

  Een echt onderzoek kan ik het niet noemen. In een radio interview met de NOS gaven de onderzoekers Verschoor en Verschoor aan dat ze de klachten niet konden koppelen aan andere mogelijke oorzaken en dat alleen PUR overbleef.Controle door middel van een allergie test is niet uitgevoerd. Verderop in het interview geven ze trouwens aan dat PUR een veilig product is maar dat ze we twijfels hebben of de voorschriften die er zijn bij het aanbrengen van de PUR goed nageleefd worden. Om hier nou een bewezen product om te verbieden lijkt me niet logisch.

 2. johan wilskamp schreef:

  Overtrokken. Er wordt weer helemaal suf gelobbied. Bovendien in de discussie wordt het verschil tussen pur als vulschuim en isolatie niet verteld. Strenge eisen prima, maar verbieden is net zon disucssie als dat je telefoontje schadelijk zou zijn voor je oor of hersenen. Telefoon dan ook maar verbieden?

 3. j.t. schreef:

  Alle isolerend materialen of dit nu pur-schuim/pir platen/polystyreen platen/glaswol of steenwol is, zijn afsluitend, dus belemmeren de doorlaatbaarheid van lucht en waterdamp die normaliter in niet geisoleerd dakhout /spouwmuur/ bouwstenen en stucwerk wel aanwezig is. Totaal geisoleerde woningen en ruimtes (tegenwoordig een noodzakelijk kwaad) kunnen bij gebrek aan ventilatie gezondheidsproblemen geven.
  Ventileren door ramen open te zetten is het meest effectief, beter dan ventilatiekanalen.
  Maar dit kost aanzienlijk meer energie (en dit mag ook niet meer) dus het probleem is de energievoorziening en de betaalbaarheid daarvan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.