
De restwarmte van de Afvalenergiecentrale ARN in Weurt (ARN) wordt straks gebruikt voor het verwarmen van bestaande en nieuwbouwwoningen en bedrijven in de Nijmeegse nieuwbouwwijken Waalfront en de Waalsprong
De gemeente Nijmegen, netwerkbedrijf Alliander, provincie Gelderland, Nuon en ARN hebben een overeenkomst gesloten. Het warmtenet is later uit te breiden in de regio en de bestaande stad en is ook geschikt om andere warmtebronnen op aan te sluiten.
Besparing
Het warmtenet levert tot 70 procent minder CO2-uitstoot op ten opzichte van warmtevoorziening met HR-gasketels en is daarmee bijzonder milieuvriendelijk. Het is een belangrijke stap in de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie, zo laat de gemeente weten. “Het warmtenet draagt sterk bij aan de doelstelling van Nijmegen om in 2045 een energieneutrale stad te zijn.” De warmte van ARN wordt lokaal opgewekt.
Leidingsysteem
Afvalenergiecentrale ARN wordt de kachel van de Waalsprong en Waalfront. Bij de verbranding van het afval, afkomstig uit onder andere de regio Nijmegen, komt veel warmte vrij die al grotendeels wordt omgezet in elektriciteit. Maar daarna blijft nog (rest)warmte over die tot nu toe niet benut werd. Via een gesloten en geisoleerd leidingensysteem gaat water van en naar de ARN. In de ARN wordt dit water verwarmd. Dit warme water gaat vervolgens door de leidingen naar de woonwijken. Zo worden huizen en het water uit de kraan verwarmd. Het afgekoelde water gaat terug, om daarna weer opgewarmd te worden. Om te beginnen worden Laauwik, Visveld en Oosterhout (Waalsprong) 3000 bestaande woningen met stadsverwarming, die nu nog werkt op een tijdelijke warmtebron, op het warmtenet aangesloten. Vervolgens worden de 9000 nog te bouwen woningen in de Waalsprong hieraan toegevoegd. Daarnaast krijgen 2000 nog te bouwen woningen in het Waalfront een aansluiting. De verbinding van ARN op de woningen in de Waalsprong zal naar verwachting begin 2015 gerealiseerd zijn.