fbpx
Bericht

Riolering gerepareerd met grote harskous

Riolering gerepareerd met grote harskous

Met behulp van een harskous van glasvezel is riool in Heusden over de lengte van 15 meter gerepareerd.

 

 

In het riool van de gemeente Heusden heeft Omni Relining. onderdeel van het bedrijf M.J. Oomen Leidingtechniek B.V. – met succes een grote glasvezelkous reparatie uitgevoerd. Het gaat om een zo gehete ‘relining’. Hierbij wordt in het riool een enorme harskous opgeblazen die volledig de binnenzijde van de riolering bedekt. Het is voor het eerst in Nederland dat zo’n grote harskous (ei-buis 1000/15000mm) is aangebracht.

 

Riool

De kous wordt met een lier van beginput tot eindput het riool ingetrokken. Hierna wordt deze met lucht stapsgewijs opgeblazen, zodat die zich in het profiel van de bestaande buis zet. Om de kous uit te harden wordt een UV-lichttrein gebruikt. Deze trein wordt door de kous getrokken. Doordat de kous met kunsthars voorzien van UV-receptoren is geïmpregneerd, komt het uithardingsproces op gang. Tijdens het uitharden van de kous wordt de tempratuur, luchtdruk en treksnelheid gemeten. Bovengronds monitoren de operators deze gegevens.

 

Specialisme

De gemeente Heusden heeft zo’n 217 kilometer riool onder de grond liggen. Een flink deel daarvan, 22 kilometer, wordt nu gerenoveerd. Om het werk uit te voeren is gekozen voor Omni Relining. Omni Relining is specialist op het gebied van innovatieve renovatietechnieken voor het riool. De glasvezelkous die nu wordt aangebracht is daar een goed voorbeeld van. Hiermee wordt veel tijd en geld bespaard ten opzichte van traditionele rioolvervanging.

2 reacties op “Riolering gerepareerd met grote harskous

 1. Patrick Jagers schreef:

  Hallo,

  Na aanleiding van dit bericht wil ik mededelen dat in de gemeente Heerlen meerdere malen een grote diameter van DN 1250mm en EI 1000/1500mm is aangebracht door Van der Velden rioleringsbeheer.
  Dit is niet de eerste keer dat dit is gebeurd. Van der Velden rioleringsbeheer doet dit al jaren en gebruikte dezelfde techniek als in dit kopje is aangegeven.

  Hierbij wil ik mededelen dat dit nieuws dus niet op juistheid is gecontroleerd en wil ik mededelen dat ook andere bedrijven, die al langer deze werkzaamheden verrichten, ook dergelijke grootte van diameters renoveren door middel van glasvezelkous reparatie.

  Gr.
  Patrick Jagers

 2. Redactie schreef:

  Heer Jagers,

  Dank voor uw bericht. De claim ‘grootste van NL’ is gedaan door Volker Wessels, moederorganisatie van de uitvoerende partij. De grootste/eerste etc wordt vaker geclaimd is onze ervaring.Helaas is dit niet altijd te checken. Echter: het onder de aandacht brengen van de techniek vinden wij belangrijker dan de claim. We passen het bericht aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.