fbpx
Bericht
Scholen stellen investeringen binnenklimaat uit

Scholen stellen broodnodige investeringen in het binnenklimaat uit omdat de onderhoudsbudgetten onder druk staan.

 

Dit blijkt uit een onderzoek van USP Marketing Consultancy dat is uitgevoerd onder onderhoudsverantwoordelijken bij onderwijsinstellingen. Veel onderhoudswerk aan scholen wordt in de zomer uitgevoerd.

 

Binnenklimaat

Het binnenklimaat van scholen is vaak van slechte kwaliteit. Ook verspillen veel gebouwen energie. Agentschap NL is in dat kader het ‘Frisse Scholenproject’ opgestart. Hoewel het bewustzijn er is, zijn bij een deel van de onderwijsinstellingen deze werkzaamheden vaak het kind van de rekening wanneer er bezuinigd moet worden. Eén op de vijf onderwijsinstellingen geeft aan dat het geplande onderhoud om het binnenklimaat te verbeteren wordt uitgesteld en nog eens 13% was van plan om dubbel glas te plaatsen maar stelt dit toch uit.

 

Uitbesteden

Tweederde van de bevraagde onderwijsinstellingen gaat komende zomer het schilderwerk aanpakken. Daarnaast gaat 40% nieuwe projectvloerbedekking leggen en een kwart is van plan om systeemplafonds te gaan plaatsen of vervangen. Een deel van de werkzaamheden die komende zomer wordt uitgevoerd zal door de technische dienst zelf worden uitgevoerd, maar er zijn ook werkzaamheden waarvoor een professionele partij wordt ingeschakeld. Tweederde van de bevraagde onderwijsinstellingen geeft aan een aannemer of gespecialiseerd klussenbedrijf in de arm te nemen voor de werkzaamheden die plaats zullen vinden. Eén op de vijf onderwijsinstellingen gaat de hulp inschakelen van een extern bouwkundig adviseur en 11% huurt een architect in.

Twee op de vijf onderwijsinstellingen geeft aan dat het onderhoudsbudget momenteel aanzienlijk lager is dan drie jaar geleden. Het uitstellen van onderhoud gaat echter niet van harte; 68% van de onderwijsinstellingen geeft aan dat zij, ondanks invloed van de economische situatie, het geplande onderhoud liever niet een jaar uitstellen.

 

Het volledige artikel over het onderzoek is hier te lezen.

 

Klik hier voor voorbeeldprojecten van renovaties van schoolgebouwen.

 

Klik hier voor een gerelateerde weblog Kindermishandeling

3 reacties op “Scholen stellen investeringen binnenklimaat uit

 1. Marco Smetsers schreef:

  Scholen kunnen veel kosten besparen op het stookgedrag.
  Maar omdat er te weinig budget is en kennis hierover wordt er bezuinigt op de regeltechniek.
  HVAC-Techniek levert deze systemen maar bied aan een lease concept
  hierdoor geen hoge investering en wel besparen..

  info@hvac-techniek.nl

 2. Theo Fransen schreef:

  Deze ontwikkeling is geen nieuws ! Al geruime tijd wordt er met scholen gesproken. Steeds vaker komt het ESCO concept ter spraken, wat scholen haar binnenklimaat en tegelijkertijd de energiekosten laat besparen.
  De scholen hoeven daarbij niet te investeren en dat geeft de schoolbesturen een onbevredigend gevoel.
  Zij vertrouwen het niet, terwijl esco zich in omliggende landen allang heeft bewezen- en dat is jammer, zeker een gemiste kans.
  Ook ESCO wordt in samenwerking met het AgenschapNL opgezet en ondersteund door Economische zaken.
  Een prima regeling en oplossing om het binnenklimaat, onderhoudskosten en energiekosten in een stap in de klauwen te krijgen, zonder achteraf kopzorgen voor de schoolbesturen.

  Wakker worden heren en dames!

 3. NJF Schollen / H Verschuren schreef:

  LS
  Door ons meer dan 60 scholen voorzien van een eenvoudige individuele regelbare ventilatie inrichting. Automatisch geregeld op basis van continu 800 ppm CO2 en een binnen temperatuur van 22 grd C, winterperiode. Zomerperiode continu 800 ppm CO2 en maximale binnentemperatuur gelijk aan buitentemperatuur mogelijk gebruik maken van vrije koeling. Zwart op wit van diverse scholen, 20% minder ziekte verzuim, betere leerprestaties, geen hoofdpijnklachten enz. Investering vanaf per leslokaal € 5.000,–, jaarlijks onderhoud uitbesteed circa € 400,–
  Vraag vrijblijvend advieskosten op en eventueel referentie adressen bij u in de buurt.
  Onder andere, BSO Jan Ligthartschool Tilburg, BSO @e Wikveld ‘s-Hertogenbosch, OSG Sint Oedenrode enz zie de site. Groningen, Zeeland, Drente, Gelderland enz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.