fbpx
Bericht
Solar Days: zonne-energie in spotlight

Tijdens het evenement Solar Days kunnen installateur georganiseerde tours maken langs toonaangevende projecten met zonne-energie. Ook kunnen bedrijven een ‘open huis’ houden bij hun eigen gerealiseerde projecten.

 

 

Steeds meer particulieren en bedrijven brengen hun energierekening omlaag dankzij zonne-energie. Om nóg meer Nederlanders kennis te laten maken met de mogelijkheden van zonnestroom en zonnewarmte vindt van 5 tot en met 16 mei het evenement Solar Days 2013 plaats. Op tal van plaatsen in ons land zijn dan projecten of locaties te bezoeken waar zonne-energie centraal staat.

 

Kinderschoenen

De productie van zonne-energie schiet omhoog in ons land. Het afgelopen jaar is er 260 megawattuur zonnestroom geproduceerd, een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. Voorzitter Titia Siertsema van Uneto-VNI is blij met deze ontwikkeling: “Zonne-energie is de kinderschoenen ontgroeid. De prijs van zonnestroom komt op het ogenblik uit op circa 7 eurocent per kilowattuur, terwijl stroomproducenten 23 eurocent in rekening brengen. Je kunt je spaargeld dus beter op je dak leggen, dan het op de bank te laten staan.” Volgens de frontvrouw van de installatiesector maken de huidige subsidieregeling en het lage btw-tarief van 6% het nog eens extra gunstig om zelf elektriciteit op te gaan wekken.

 

Evenementen

De Solar Days van 5 tot en met 16 mei vormen een aanleiding om te laten zien welke prachtige projecten er al zijn gerealiseerd met zonne-energie. Tijdens Solar Days zijn er informatiesessies, themabijeenkomsten, rondritten door Nederland (Solar Tours) en zijn er open huizen te bezoeken. Ook installateurs spelen een actieve rol tijdens Solar Days. Zij organiseren bijvoorbeeld een informatiemarkt of open huis.  Daar kunnen bezoekers van dichtbij zonnepanelen of een zonneboiler in werking zien en de verhalen uit de praktijk horen over aanschaf, installatie en gebruik.’ Op de speciale website www.solardays.nl is een overzicht van evenementen en informatie voor de verschillende doelgroepen te vinden. Daar kunnen geïnteresseerde installateurs zich ook aanmelden als deelnemer en hun evenement aanmelden.

 

Verkiezing

Nederlandse gemeenten of steden die volop zonne-energiesystemen toepassen en het gebruik van zonne-energie stimuleren maken in 2013 kans op verkiezing tot Solar City van het jaar. Deze wedstrijd wordt georganiseerd in het kader van de promotiecampagne European Solar Days. Een vakjury nomineert in april vijf gemeenten en steden, waarna tijdens de Solar Days de winnaar bekend wordt gemaakt.

 

Organisatie 

De Solar Days campagne wordt in Nederland georganiseerd door verschillende belangenorganisaties, waaronder Holland Solar (de branchevereniging voor de zonne-energiesector) ODE (de belangenvereniging voor gebruikers van duurzame energie), Uneto-VNI (de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche), Vereniging Eigen Huis en AgentschapNL (het agentschap van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie).

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.