
Stageplekken en leerlingbanen worden door de recessie en faillisementen van bedrijven massaal geschrapt.
Per 1 oktober zijn ruim 27.000 plekken minder te verdelen, meldt Jan van Zijl, voorzitter van de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB) vanochtend in De Telegraaf. Van Zijl noemt de bouwsector als expliciet voorbeeld van een bedrijfstak waar de leerling en stagiair het kind van de rekening is. En juist de technische sector kampt al met een gebrekkige instroom van goede vaklieden, en een grote uitstroom van de babyboom-generatie.
Leerbanen
Vooral het tekort aan leerbanen, waarbij studenten vier dagen werken en een dag naar school gaan, is nijpend. In vergelijking met september 2011 is het aantal leerbanen gemiddeld met 12.000 (-8 procent) gedaald. Het aantal stagebanen daalt met 15.000 (-4 procent). Het totaal aantal noodzakelijke stageplaatsen in het mbo bedraagt 345.000 en voor leerbanen 148.000.
Investeren
Uneto-VNI liet vorige week als reactie op de Miljoenennota weten dat het beschikbare onderwijsbudget wel terecht moet komen bij de sectoren waar de nood het hoogst is. “En dat is niet bij studies waarvan wij nu al weten dat zij opleiden voor de ww, maar bij opleidingen waar een economische behoefte aan is, zoals installatietechniek. Daarop moet veel meer gestuurd worden, ook wat betreft de bekostiging.”, aldus voorzitter Marcel Engels.
Wij hebben afgelopen maandag weer een leerling in dienst genomen, je moet wel aan de toekomst denken vinden wij.
Hoe dragen we er zorg voor dat we niet onder een koude douche komen te staan, het licht niet meer aangaat, de lift blijft steken, de auto niet wil starten, er geen water uit de kraan komt……..
Bedrijven reageren zo uit pure noodzaak, maar de rekening komt later als we voor de installateur evenveel per uur betalen als voor de advocaat.
Bij ons is deze week een leerling begonnen die 3 dagen in de week stage loopt bij ons op kantoor.Hij doet de opleidng werkvoorbereiding werktuigbouwkundig. Ook deze studenten zijn een stageplaats nodig om het installatievak te leren.
Tuurlijk, er is stagnatie in de bouw en alles wat daarmee te maken heeft
MAAR DAT IS NIET HET ENIGE
Als je in een klein bedrijf een leerling in dienst wil nemen dan zal je toch eerst “Erkend leerbedrijf” moeten zijn. Kenteq voorziet in die vraag en heeft een cursus voor slechts e 1125,00 afgezien van de tijd (5 dagen). Deze cursus schiet naar mijn gevoel z’n doel volledig voorbij. Kennelijk door iemand geschreven die met z’n knieën onder het buro nieuwe worden aan de Nederlandse taal probeert toe te voegen. Dat een leerling straks z’n eigen boterhammen moet verdienen gaat men even aan voorbij.
De leerling zelf moet dan uiteraard ook naar school. Mondriaan leidt dan de jongens(meisjes) op. Ook hier werd, ik denk een studiegenoot van die cursusverzinner(ook een nieuw woord) van Kenteq aan het werk gezet.
De studiebegeleider van Mondriaan kan, als je hier een opmerking overmaakt allen maar antwoorden,”De overheid wil het zo” en dan glimlacht ze wat meewarrig voor zich uit
Wat was er nou verkeert aan het “leerlingstelsel en de ambacht-school?
Bij ons is per 1 september een leerling begonnen.
Afgezien van het feit dat er geen stage- en leerplekken in bedrijven worden vrijgemaakt, zijn er ook bijna geen gemotiveerde leerlingen meer te vinden. Gelukkig hebben wij er een gevonden.
Deze week is onze tegelzetter / timmerman begonnen aan de bbl opleiding monteur werktuigkundige installaties niveau 2.
Onze andere monteurs hebben reeds de opleiding 1e monteur werktuigkundige installaties niveau 3 gedaan, 1 zal er verder gaan met niveau 4, leidinggevend monteur.
Als je stopt met opleiden, staat je onderneming stil!!!
Ik ben dringend op zoek naar een leerplek bij een schildersbedrijf omg. Hilversum. Wie oh wie wil mij opleiden?
Reaktie op Nick
Zo duur is een advocaat toch niet???
Hallo allemaal,
wij zijn opzoek naar gemotiveerde leerling schilders.
Mocht zich iets voor doen, laat het maar weten.
Gr, Jos Tillmanns
Het is onzin dat stageplekken en leerlingbanen door de recessie massaal worden geschrapt, in deze economisch moeilijke tijden wil je juist meer jonge mensen om het gemiddelde uurtarief omlaag te brengen.
Bij faillissementen van bedrijven zijn niet enkel de leerlingen de dupe. Al met al weer oud nieuws wat we jaren geleden al zagen aankomen. Wie dit bericht als nieuws ziet heeft de afgelopen 15 jaar oogkleppen op gehad.
Het probleem lost zich vanzelf op. Door een te kort aan instroom zullen de uurtarieven van onze branche naar een evenwichtiger niveau stijgen.
De heer van Drunen is helaas verkeerd voorgelicht mbt de cursus welke nodig is om erkend leerbedrijf te worden bij Kenteq; die duurt 3 dagen en niet 5. Daarbij komt dat een erkend leerbedrijf welke een leerling opleidt een belasting voordeel geniet van bijna 3000 euro. We noemen dat WVA (wet vermindering afdracht)De cursus is bijna eenmalig, het belasting voordeel voor twee jaar en per leerling. De wetgever erkend aldus dat een leerling opleiden in het oude leerlingstelsel, nu benoemd als BBL, meer vergt van bedrijven, ze daarvoor bekwaam moeten zijn (cursus)en dus daarvoor ook financieel tegemoet gekomen dienen te worden.
Steek ik bij de meeste bedrijven binnen, is de leerling een leerling, ben ik weg na twee uur dan is de leerling een werknemer.Met uitzondering van die bedrijven die het wel goed doen, die zijn er gelukkig ook.
GEP Regenwater heeft ook stageplaatsen (technische EN commerciele) open staan. Zie http://www.regenwater.com