fbpx
Bericht

Techniek verplichte kost op basisschool

Techniek verplichte kost op basisschool

Basisscholen moeten verplicht les in wetenschap en techniek gaan geven. Een Kamer-meerderheid wil 100 miljoen besteden aan opleiding van leerkrachten.

 

 

Volgens de Tweede Kamer fracties van VVD en PvdA moeten kinderen vroeg enthousiast gemaakt worden voor bètavakken, zeker omdat de technische opleidingen in zwaar weer verkeren, terwijl de arbeidsmarkt sterk verlegen zit om goed opgeleidde technici. De coalitiepartners willen 100 miljoen uit de begroting reserveren voor extra opleiding op de PABO, zodat leerkrachten capabel genoeg zijn om deze vakken te geven.

 

Theorie versus praktijk

Technische lessen zouden vooral uit praktijkopdrachten moeten bestaan. Het zwaartepunt  van de PABO zou nu te veel bij lezen en taal liggen. Er zijn basisscholen die al wel technische vakken doceren. Tot dusver ontbrak de verplichting hiertoe.

 

Interessanter

VVD-kamerlid Anne-Wil Lucas wijst er in de Volkskrant op dat de Citotoets uit rekenen en vijf taalonderdelen bestaat. “Daar moet wetenschap en techniek bij komen. Dan gaat het vanzelf een belangrijkere plek innemen in het basisonderwijs.” De PvdA ziet een voordeel voor werknemers, die met een technische opleiding gemakkelijker aan werk komen. De VVD wijst erop dat bedrijven om technici staan te springen. Een neveneffect zou zijn dat de pabo met meer techniek ook interessanter wordt voor jongens.

 

Reactie platform

Het Platform Bèta Techniek reageert verheugd op het politieke voornemen. De afgelopen jaren is via het Platform Bèta Techniek al veel geïnvesteerd in techniek en wetenschap in het basisonderwijs, met name in de scholing van docenten. Via het programma VTB-pro (pro staat voor professionalisering) zijn meer dan  5.000 leerkrachten en 5.000 toekomstige leerkrachten in het basisonderwijs geschoold en bekwaamd in techniek en wetenschap. Ook zijn er ruim 200 pabodocenten bijgeschoold en zijn er op meerdere pabo’s in Nederland minoren ontwikkeld voor techniek en wetenschap.

 

Warm pleidooi

Installatie.nl-blogger Erik Bek hield eerder dit jaar al een warm pleidooi voor techniek op de basisschool, met een belangrijke rol voor het installatiebedrijf op lokaal niveau. Lees dit hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.