fbpx
Bericht

Techniekopleidingen mbo lijken gered

Techniekopleidingen mbo lijken gered

De techniekopleidingen binnen het mbo lijken voorlopig gered.

 

 

De bekostiging van het middelbaar beroepsonderwijs mag het streven naar meer technisch opgeleiden op de arbeidsmarkt niet tegenwerken. Dat zei minister Bussemaker van Onderwijs tijdens een Kamerdebat over dit onderwerp. 

 

Positief signaal

Uneto-VNI voorzitter Titia Siertsema ziet in de uitspraken van minister Bussemaker een positief signaal voor de toekomst. “Wij hebben steeds gepleit voor het behouden van een hogere bekostigingsvergoeding voor duurdere techniekopleidingen. De minister laat nu weten onze zorgen over de bekostiging van het techniekonderwijs te delen en komt hopelijk binnenkort met maatregelen.”

Bekostiging

In eerste instantie was in het wetsvoorstel Wijziging wet educatie en beroepsonderwijs een gelijke bekostiging van alle mbo-opleidingen opgenomen. Daardoor zouden de duurdere techniekopleidingen voor regionale opleidingen centra (ROC’s) minder aantrekkelijk worden. De vrees bestond dat op ROC-directies druk zou ontstaan om alleen de meest goedkope opleidingen te gaan verzorgen.

Werkend leren

Siersema vindt dat het bedrijfsleven nog nauwer moet gaan samenwerken met het onderwijs en wil dat opleidingen het geld krijgen om aan te sluiten bij de praktijk van de arbeidsmarkt. “Daarbij past een hogere bekostigingsvergoeding voor dure techniekopleidingen”, aldus Siertsema. De voorzitter van de installateursvereniging prijst het besluit van de minister om BBL-opleidingen niet vier maar zes jaar te bekostigen en stapelen weer toe te staan. Siertsema: “Zonder die maatregelen was het werkend leren, dat voor de installatiebranche van groot belang is, verloren gegaan.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.