
Ruim de helft van de Nederlandse industrie ervaart het tekort aan geschoolde technici. Waar 51,6% op dit moment het tekort al voelt, verwacht nog eens 36,5% dit in de toekomst. Het scenario waarin bedrijven te weinig geschoolde technici kunnen werven, komt steeds dichterbij.
Dit blijkt uit een uitgebreid onderzoek van ROVC onder ruim 460 industriële bedrijven. Volgens de Nederlandse industrie zijn er verschillende oorzaken voor het ontstane tekort. Op kwantitatief gebied komt dit doordat er te weinig schoolverlaters zijn binnen de techniek en er een te hoge uitstroom is door onder andere vergrijzing. Daarnaast is de belangrijkste kwalitatieve reden dat er steeds meer behoefte is aan multi-inzetbaarheid van technici.
Onderwijs
Het Nederlandse reguliere onderwijs is heel specialistisch en leidt mensen op binnen een specifiek technisch vakgebied, zoals werktuigbouwkunde of elektrotechniek. Dit terwijl er steeds meer behoefte is aan breed opgeleide technici. Wanneer de conjunctuur op dit niveau blijft, is de verwachting dat het tekort aan gekwalificeerde technici in 2014 oploopt tot 63 000. Voor elke procent die de economie sneller groeit dan nu, stijgt dit tekort nog eens extra met 13 000.