
Het meerjarig onderhoudscontract is de contractvorm van de toekomst. Steeds meer bouwbedrijven werken met langdurige (prestatie)overeenkomsten. Onderzoek voorspelt groei.
Bij een meerjarig onderhoudscontract is vooraf overeengekomen dat één partij gedurende een aantal jaar verantwoordelijk is voor het onderhoud van een bouwwerk. Uit onderzoek van USP Marketing Consultancy komt naar voren dat installateurs aanzienlijk vaker werken met meerjarige onderhoudscontracten dan (gespecialiseerde) aannemers. Met name W-installateurs werken vaak met dit soort contracten. Onderhoudscontracten voor onder andere CV-ketels zijn dan ook vrij gebruikelijk, wat de voorsprong van de installatiesector verklaart. Ook schilders werken vaak al met meerjarige onderhoudscontracten; gemiddeld is bij zo’n 12% van de opdrachten sprake van een meerjarig contract.
Groei verwacht
Twee op de vijf uitvoerende partijen in de bouwsector verwachten dat er in de komende jaren vaker met meerjarige onderhoudscontracten gewerkt gaat worden. Het zijn opnieuw de installateurs die hier het meest positief over zijn; 56% verwacht vaker met dit soort contracten te gaan werken. Opvallend is dat met name de partijen die nu al vaak werken met meerjarige onderhoudscontracten een toename verwachten voor de komende jaren. Wanneer men momenteel niet veel te maken heeft met deze contractvorm heeft men ook de verwachting dat dit in de toekomst niet zo zal zijn.
Koudwatervrees
Deze ‘nieuwe’ manier van werken kan bij zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers nog voor wat koudwatervrees zorgen; opdrachtgevers verliezen een stukje controle, terwijl opdrachtnemers beduidend meer verantwoordelijkheden krijgen. Naarmate men meer ervaring heeft met meerjarig onderhoud neemt het vertrouwen hierin dus beduidend toe.
Kansen voor fabrikanten
Dit biedt ook kansen voor fabrikanten. De fabrikant kan toegevoegde waarde leveren door de opdrachtgever rechtstreeks te adviseren. Hierdoor wordt het risico voor de opdrachtgever en de opdrachtnemer aanzienlijk kleiner.
Als Croon Elektrotechniek hebben we al verschillende positieve ervaringen met meerjarige onderhoudscontracten, deze vorm van contracten bepaalt ook voor een steeds groter deel onze totale orderintake.
Kijkend naar de ontwikkelingen binnen de (meerjarige) onderhoudscontracten, zien wij de volgende trends:
-Contracten zijn langlopend 3-30 jr
-Meer focus op kwaliteit dan prijs
-Contracten zijn veelal E+W en de trend is dat de B er ook bij komt
-Het afkopen van storingen (correctief onderhoud) zit veelal in de prijs verwerkt.
-Naast onderhoud moeten alle inspecties en keuringen meegenomen worden in de aanbieding denk aan (OP taken/Stek/Scios/NEN3140 e.d. )
Daarnaast zien we dat steeds meer opdrachtgevers bij aanbestedingen van nieuwbouw projecten ook het onderhoud (10-30 jaar) aanbesteden.
Hier wordt een optimaal ontwerp gevraagd (E/W/B) rekening houdend met de totale life cycle van het gebouw. Dit onderhoud is dan inclusief preventief en correctief onderhoud maar ook alle vervangingen en mutaties gedurende deze periode.
De zgn. “koud water vrees” en de angst voor het verliezen van de controle over je eigen installaties is niet nodig. Binnen deze contracten houden wij de opdrachtgever periodiek (maandelijks) met management rapportages en de status van de vooraf afgesproken KPI’s op de hoogte. Daarnaast is er periodiek (zo vaak als gewenst) een op een contact met de opdrachtgever op verschillend niveaus (operationeel/tactisch en strategisch). De implementatie periode van zo’n prestatie contract (tussen de 3-6 mnd.) is het moment om samen met de opdrachtgever te groeien naar de nieuwe manier van samenwerken.
Wanneer je met deze contractvorm werkt heeft dit ook gevolgen voor de interne organisatie; zo hebben wij de afgelopen periode geïnvesteerd in het verder opleiden van ons personeel en zijn er diverse investeringen gedaan in de bijbehorende ICT oplossingen. Denk hierbij aan het opzetten van een eigen callcenter 24/7 en wij hebben al onze servicemonteurs uitgerust met een PDA.
Heel goed stuk & commentaar.
Ik kan mij persoonlijk geheel vinden in de bovenstaande visie en wil daar onderstaande aan toevoegen.
Binnen Cofely zien wij deze ontwikkeling reeds een aantal jaren en langdurige contracten vereisen ook een specifieke aanpak. Buiten het intern organiseren door in klantenteams te werken en afstemming te zoeken tussen de disciplines is het van essentieel belang de opdrachtgever mee te nemen in deze werkwijze. Vooral bij meerjarige overeenkomsten is de interactie tussen opdrachtgever en het betreffende klantteam een van de succesfactoren op de lange termijn.
Op dit moment is het ook “hot” om buiten LCC en communicatie/informatie ook schaalbaarheid te bespreken, flexibele inzetbaarheid van kennis & mankracht bepaald op de huidige behoefte of KPI. Dit is voor veel organisaties nog een lastige weg omdat deze traditioneel willen weten wat de gegarandeerde output-uren per contract is en zo haar organisatie daarvoor inricht. Gelukkig heeft Cofely dit pad vaker bewandeld en kunnen dit voor onze opdrachtgevers prima invullen.
Toekomstig zie ik ook mogelijkheden in een volledige ontzorging van capex én opex. Vastgestelde zekerheid voor alle facilitaire kosten buiten de core-business van mijn opdrachtgevers.
Tot slot, in deze tijd merk ik op dat er een steeds duidelijkere splitsing ontstaat in vragen uit de markt waarin enkel inspanning tegen een zo laag mogelijke kosten wordt gevraagd en anderzijds vragen waarin verantwoording en prestaties worden gevraagd.
Voor een aantal bedrijven betekend dit, keuzes maken.