fbpx
Bericht

Uneto-VNI gaat CO2 meten op scholen

Uneto-VNI gaat CO2 meten op scholen

Uneto-VNI gaat dit schooljaar de boer op om CO2-concentraties in scholen te meten. Volgens de branchevereniging deugt het binnenklimaat van 80% van de scholen niet.

 

Branchevereniging Uneto-VNI vindt dat de overheid aandacht en geld moet besteden om een einde te maken aan de bedompte lucht in klaslokalen. Komende winter trekt Uneto-VNI het land in om op scholen CO2-metingen te doen. Onlangs bleek uit onderzoek van USP Marketing en Consultancy dat veel scholen investeringen in het binnenklimaat uitstellen.

 

Frisse School

In 80% van de klaslokalen in Nederland is de CO2-concentratie veel te hoog. Onderzoek van TNO heeft aangetoond dat een gebrek aan ventilatie concentratieverlies en hoofdpijn veroorzaakt en dus een negatief effect heeft op de leerprestaties. Ook het werk van docenten lijdt eronder. Voorzitter Marcel Engels van Uneto-VNI: “Het gebrek aan ventilatie in scholen zorgt voor een hoger ziekteverzuim van leerkrachten en leerlingen.’ Om aandacht te vragen voor de dramatische luchtkwaliteit in de Nederlandse klas, voert Uneto-VNI dit schooljaar een nieuw predikaat in: de Frisse School.” Vanaf januari, wanneer de CO2-problemen het grootst zijn, gaat het FrisseScholenTeam op tal van scholen metingen verrichten. Engels: “We willen scholen inzicht geven in de kwaliteit van het binnenklimaat. Als het er slecht voor staat, kan de school direct maatregelen nemen. Is de luchtkwaliteit in de klassen in orde, dan reiken wij het predikaat Frisse School uit. Als wij de ambitie van Nederland als kenniseconomie willen waarmaken, zullen we op z’n minst moeten zorgen voor een gezonde leer- en werkomgeving voor scholieren en leerkrachten.’ Engels denkt dat er zo’n 600 miljoen euro nodig is om het binnenklimaat in de Nederlandse scholen structureel aan te pakken.”

 

Lees verder

Voor meer artikelen over frisse scholen klik hier.
Een weblog over het binnenklimaat van schoolgebouwen, klik hier

3 reacties op “Uneto-VNI gaat CO2 meten op scholen

 1. André Nuijten schreef:

  Beste Ronald,

  prachtige foto van Jaga oXygen schoolventilatiesysteem!

 2. W. Smits van Oyen schreef:

  Als je streeft naar een gezond binnenklimaat gaat het in eerste instantie om bewust te zijn van de luchtkwaliteit gedurende de dag. Deze bewustwording realiseer je door een CO2 indicator te plaatsen met een display, stoplichtsignalering (rood boven 1.200ppm) en een geluidsignaal dat klinkt bij overschrijding van 1.400ppm. De bewustwording zal leiden tot het tijdig nemen van maatregelen om te voorkomen dat de CO2-concentratie te ver oploopt. Als men is aangewezen op natuurlijke ventilatie, volstaat in veel gevallen het openen van luchtroosters en ramen. Door bewust te ventileren worden tocht en energieverspilling tot een minimum beperkt. In sommige gevallen zullen aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn om de ventilatiecapaciteit te vergroten, dan kunnen de installatiebedrijven die zijn aangesloten bij UNETO-VNI wellicht een oplossing bieden. Indien reeds gebruik wordt gemaakt van een mechanisch ventilatiesysteem, dan waarschuwt een CO2 indicator wanneer deze niet goed functioneert en onderhoud nodig is, zoals het tijdig vervangen van de filters. Een CO2 indicator van SenseAir kost € 150 ex btw en dat is een relatief geringe investering als je beseft dat het gaat om het voorkomen van gezondheidsklachten (lees: ziekteverzuim) en het verbeteren van de leerprestaties!

 3. Franklin Bieri schreef:

  Uneto-VNI gaat dit schooljaar de boer op om CO² -concentraties in scholen te meten. Volgens de branchevereniging deugt het binnenklimaat van 80% van de scholen niet.

  De UNETO-VNI gaat CO² concentraties meten om docenten, leerlingen en schooldirecties inzicht te verschaffen in luchtkwaliteit. Al meer dan 30 jaar weet men in Nederland hoe het niet moet. Maar toch gebeurt het. Het is uiteindelijk de installatie branche die de ontstane problemen zelf creëert. Binnenklimaat is niet in balans ondanks de toegepast balansventilatie.

  Balansventilatie is nog steeds niet in balans.
  Zie: You Tube film
  http://www.youtube.com/watch?v=tSwJjF6dTMc

  CO² concentraties, fijnstof(asbest) en VOC’s zijn items die aangepakt moeten worden in gebouwen om Sick Building Syndroom (SBS) te voorkomen.
  Als de UNETO-VNI zich daar voor inzet en het waar maakt dan kunnen wij met recht spreken van “frisse scholen”

  Opmerking over het Oxygen Jaga Hybrid systeem:
  Als de buitenlucht vervuilt is door fijnstof dan worden de gezondheidsproblemen alleen maar groter.
  Zie: http://home.hccnet.nl/j.aart/fijnstof.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.