
FNV Eemshaven heeft met succes een kort geding aangespannen tegen een Pools installatiebedrijf, die volgens de vakbond haar werknemers onderbetaalt bij werk aan de RWE/Essent kolencentrale in de Groningse Eemshaven.
Remak, een groot Pools installatiebedrijf laat volgens de vakbond ongeveer 800 mensen in onderaanneming werken aan de bouw van de RWE/Essent kolencentrale in de Groningse Eemshaven. Volgens de wet (WAGA) moeten deze mensen hetzelfde cao-loon verdienen als een Nederlander. In juli besteedde actualiteitenprogramma Nieuwsuur al aandacht aan de kwestie in de Eemshaven. Door het kort geding is het installatiebedrijf overstag gegaan. De 800 Poolse Remakwerkers in de Groningse Eemshaven krijgen binnenkort het cao-loon uitbetaald waar zij recht op hebben. Daarnaast krijgen zij vakantie- en avondtoeslagen uitbetaald en de ADV-dagen in tijd uitgekeerd. FNV wil dat de Arbeidsinspectie dit gaat controleren.
Concurrentie
In de praktijk wordt zo’n tachtig procent van de werknemers op bouwplaats Eemshaven onderbetaald, zo oordeelt FNV Eemshaven. Woordvoerder Masja Zwart: “Voor onze Poolse leden willen wij via de rechter een cao-loon afdwingen, en proberen jurisprudentie te krijgen tegen onderbetaling. Tegelijk moet dit oneerlijke concurrentie helpen voorkomen, want steeds meer Nederlandse bouwbedrijven gaan failliet. Honderden worden ontslagen in de bouw- en metaalsector in Groningen, terwijl er tegelijkertijd in de Eemshaven volop werk is. Daar werken echter nauwelijks Nederlandse metaalwerkers en bouwvakkers.”
Primeur
Het is voor het eerst dat de FNV een kort geding kan aanspande tegen een buitenlandse werkgever om hun werknemers volgens het Nederlandse cao-loon te betalen. Een uitspraak, jurisprudentie, kan verstrekkende gevolgen hebben, omdat er ook heel veel mensen worden onderbetaald in de agrarische sector, beroepsgoederenvervoer, distributie van supermarkten en op andere grote bouwplaatsen als de Maasvlakte. Elk Europees bedrijf mag over de grenzen aan het werk, met medeneming van eigen personeel.
Dat is mooi maar hoe zit dit met Poolse ZZPers?
En hoe zit het met de rest van de Wet op de Arbeidsomstandigheden (Arbowet)zoals veiligheid, gezondheid en milieu.
De Polen klagen op het moment dat de ZZPers uit Kroatie onder hun prijzen gaan zitten. € 5,– per uur i.p.v. € 10,–.
Ondanks mijn tegenzin in een regeling over minimumloon voor een ZZPer wordt het wellicht toch tijd. Niet dat het op een gegeven moment ook als maximum gezien moet worden, maar om klanten over te halen met bedrijven te werken, die NIET NADAT het werk opgeleverd is, het geld geind is, de grens overgaan en geen garantie en service meer leveren. Pas als het grote verschil in uurloon dat ontstaat door de verplichting dat wij hollandse bedrijven allerlei cursussen over veiligheid, premies, verzekeringen en belastingen moeten betalen, minder groot is, doordat buitenlandse bedrijven die verplichtingen niet hebben, zal wellicht eerder een opdrachtgever een opdracht aan een Hollands bedrijf geven, gewoon met als motivatie. “het verschil in uurloon is nu niet meer dermate groot, dat ik garantie, kwaliteit en service mis wil lopen”
Pool of geen Pool ook Nederlandse (pseudo) installateurs of ZZPers de zogenaamde marktplaats en werkspotinstallateurs maaien ons, en bedoel hiermee de erkend gediplomeerde installateurs het gras voor de voeten weg, er is echter geen land binnen Europa waar je zo maar ongestraft allerlei installatie werkzaamheden mag uitvoeren als je niet beschikt over de juiste vakbekwaamheidsdiploma’s behalve in Nederland waar ze altijd zo graag voorop lopen en brullen dat het een Europese regelgeving is.
De hele arbeidsmarkt is al naar zijn grootje als je ziet waar wij allemaal aan moeten voldoen kwa afdrachten, verzekeringen,en noem het maar op.EEN tientje per uur daar dekken we niet eens de kosten mee.En dan moet je ook nog een gezin draaiende houden,ik wordt er een beetje schijtziek van hier.