fbpx
Bericht

Van Gogh Museum verduurzaamd

Van Gogh Museum verduurzaamd

Met een nieuwe klimaatinstallatie, warmte-koude-opslag en nieuwe dakbedekking, opent volgende maand het verduurzaamde Van Gogh Museum in Amsterdam.

 

 

De renovatie van zeven maanden, onder de hoede van opdrachtgever Rijksgebouwendienst, is afgerond. Het museum start met de herinrichting en gaat 1 mei weer open. De collectie was tijdelijk ondergebracht in de Hermitage in Amsterdam.

 

Het Van Gogh Museum bestaat uit twee gebouwen: het hoofdgebouw, ontworpen door Gerrit Rietveld en geopend in 1973, en de in 1999 opgeleverde tentoonstellingsvleugel van de architect Kisho Kurokawa. In 1998-1999 is het Rietveld gebouw gerenoveerd. In 2010 is het museum gestart met een gedeeltelijke renovatie vanwege de strengere eisen voor brandveiligheid.

 

Duurzaam

Uitgangspunt voor de renovatie was onder meer het creëren van een duurzaam gebouw dat voldoet aan de wensen en eisen van deze tijd. Zo is het museum nu voorzien van een moderne en duurzame klimaatinstallatie, waarmee het gewenste klimaat per zaal gereguleerd kan worden. In een 160 meter diepe put onder het museum is een warmte-koude opslag geplaatst, die in de zomer warmte vasthoudt en in de winter het gebouw met de opgeslagen warmte kan verwarmen. Het gehele dak is vervangen en extra geïsoleerd, wat betekent dat 1.500 m² nieuwe dakbedekking en 199 nieuwe daklichtkoepels aangebracht zijn. Daarbij is het oorspronkelijke ontwerp van Rietveld behouden. Eind 2013 hoopt het Van Gogh Museum een duurzaamheidscertificaat, het zogenaamde BREEAM Label te ontvangen.

Het hele museumgebouw heeft daarnaast een grondige opfrisbeurt gekregen. Maar liefst 2.300 m² parketvloer is vernieuwd, 4.300 m² plafonds zijn vervangen en 11.000 m² verf is aangebracht op de muren. Het gebouw is voorzien van nieuwe bekabeling, die nodig is voor het gebruik van onder andere multimediale toepassingen bij tentoonstellingen en presentaties.

 

Nieuw entreegebouw

Onlangs zijn de plannen voor het nieuwe entreegebouw van het Van Gogh Museum aan het Museumplein gepresenteerd. Dit nieuwe entreegebouw wordt te zijner tijd onder leiding van de Rijksgebouwendienst uitgevoerd. Naar verwachting kan in de loop van 2014 met de bouw worden gestart.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.