fbpx
Bericht

Ventilatorbrand leidt tot vervanging

Ventilatorbrand leidt tot vervanging

Woningcorporatie Domijn gaat 150 mechanische ventilatoren van woningen in Enschede vervangen nadat een exemplaar een brand veroorzaakte.

 

  

Volgens de corporatie is na onderzoek van brandweer en installateur GEAS Energiewacht gebleken dat een technische fout in de ventilator de oorzaak is van de brand in de wijk Het Lang. Dit is de Schinkel Schouten REV motor PL Vent NPV 190/125. Volgens woordvoerder Renske Arkink van Domijn is dit inmiddels al het derde incident met de ventilator, sinds dat hij vijf jaar geleden is geplaatst. De fabrikant van de ventilatoren is inmiddels failliet.

 

Oorzaak

Onderzoek van de brandweer en GEAS Energiewacht, heeft drie mogelijke oorzaken aan het licht gebracht. Kortsluiting in de RF module, is de eerste. Tweede mogelijke oorzaak is dat een vastgelopen motor in onbalans is geraakt, wat wrijvingswarmte heeft opgeleverd; de bewuste ventilatoren hebben geen thermische beveiliging. Derde mogelijke oorzaak is een oververhitte condensator, die kortsluiting heeft veroorzaakt.

 

Vervanging

Om de veiligheid van de bewoners te waarborgen, worden alle ventilatoren kosteloos vervangen. Uit voorzorg had Domijn de ventilatoren van 300 huishoudens al uit laten zetten. De defecte ventilator zorgde ervoor dat het dak van een woning aan de Vassebrink kort vlam vatte. De bewoners van 300 huishoudens kregen het advies tijdelijk hun woning zelf te ventileren. Uiteindelijk bleken hiervan 150 huishoudens een ventilator van het in brand gevlogen type te bevatten. Andere toegepaste types zijn volgens Domijn wel veilig.

 

Bekijk hieronder een item van RTV Oost

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.