fbpx
Bericht

Verzekerd tegen misboringen aardwarmte

Verzekerd tegen misboringen aardwarmte

Er komt opnieuw een garantieregeling voor diepe aardwarmtebronnen. Dit verlaagt het risico bij mislukte boringen.

 

 

Ondanks vooronderzoek blijft het risico bestaan dat een aardwarmtebron minder goed presteert dan van te voren is ingeschat. De financiële gevolgen van deze misboringen zijn groot. De garantieregeling voor het boren naar aardwarmte van het ministerie van Economische Zaken dekt dit risico.

Er wordt een bedrag van in totaal 43,35 miljoen euro beschikbaar gesteld. Deze garantieregeling is een vervolg op de regelingen van 2009 en 2011.

Aardwarmte is warmte uit diepe aardlagen, dieper dan 500 meter en wordt gezien als kosteneffectieve duurzame energiebron met potentie. Door het boren van twee putten, één om warm water omhoog te pompen en één om het afgekoelde water weer terug in de grond te pompen, kan warm water uit de diepe ondergrond worden gebruikt voor het verwarmen van bijvoorbeeld kassen en huizen.

 

Wijzigingen

Er zijn een aantal wijzigingen in de regeling. Zo is er een hoger maximumbedrag voor één pilot diep aardwarmteproject. Ook het aantal te verzekeren bronnen is gewijzigd. Tot nu toe kon alleen een doublet, en daarmee twee bronnen verzekerd worden. Nu is het ook mogelijk om één bron te verzekeren. In de nieuwe openstelling wordt ook meer aandacht besteed aan verbeteropties, waarbij een initiatiefnemer een deel van zijn investeringen kan terugkrijgen en de uitkering van de overheid in relatie staat tot het uiteindelijke succes. Tevens is het mogelijk om de premie onder de subsidiabele kosten op te geven. Bij een mislukt project kan de initiatiefnemer dan 85% van de premiekosten terugkrijgen. Onder de subsidiabele kosten kunnen vanaf nu ook meer kosten voor onderzoek worden opgegeven om zo kennisontwikkeling te bevorderen. 

Aanvragen kan tot 13 mei. Klik hier voor informatie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.