
De voorgestelde nieuwe vorstverletregeling is de doodsteek voor veel installatiebedrijven, zegt Uneto-VNI. In het voorstel is een ‘eigen risico’ opgenomen.
De Tweede Kamer behandelt morgen een wetsvoorstel voor een nieuwe regeling waarin werkgevers per winter een ‘eigen risico’ van vier weken lopen, als hun personeel door vorst niet kan werken. Pas daarna krijgen de medewerkers een WW-uitkering. Uneto-VNI vindt dat de huidige regeling uitstekend voldoet en wil het wetsvoorstel dan ook zo snel mogelijk van tafel.
Wetsvoorstel
De huidige vorstverletregeling, opgebracht door werkgevers in hun eigen sector, zorgt ervoor dat werknemers bij een strenge vorstperiode worden doorbetaald. “Deze regeling voldoet uitstekend en is heel sociaal”, aldus voorzitter Marcel Engels van Uneto-VNI. Bij de Tweede Kamer ligt echter een wetsvoorstel vereenvoudiging UWV-regeling. De nieuwe regeling is volgens Engels de doodsteek voor veel installatiebedrijven. “Twintig dagen vorstverlet kosten een ondernemer met 10 werknemers straks 30.000 à 40.000 euro waar geen inkomsten tegenover staan. Dat is onacceptabel in een tijd dat het water veel bedrijven al aan de lippen staat.”
Tijdelijke WW-uitkering
In het wetsvoorstel worden de Regeling onwerkbaar weer en de Werktijdverkorting-regeling in de WW samengevoegd tot één Calamiteitenregeling. Feitelijk wordt hiermee volgens Uneto-VNI de vorstverletregeling afgeschaft. Tot nu toe kunnen werknemers bij vorst een beroep doen op een vorstverletregeling. Zij krijgen dan een tijdelijke WW-uitkering. De regeling wordt door de bedrijfstak zelf opgebracht en door de werkgevers betaald. Het geeft bedrijven die te maken hebben met vorstverlet wat extra lucht.
‘Belachelijk’
Uneto-VNI wil dat de voorgestelde regeling zo snel mogelijk van tafel gaat of wordt aangepast. Engels: “Het wetsvoorstel gaat ervan uit dat de eerste twee weken van vorst tot het ondernemersrisico behoren. Na die twee weken krijgt de werkgever nog een ‘eigen-risico’ van twee weken. Met andere woorden: pas na een aaneengesloten periode van vier weken vorst kan UWV eventueel tot uitbetaling overgaan. Het ondernemersrisico gaat echter al in bij het intreden van onwerkbaar weer. Optellen van calamiteit (twee weken) en eigen risico is dus belachelijk.” De installateursvereniging wil dat de regeling zo snel mogelijk van tafel gaat of wordt aangepast. Engels: “Als de regeling toch wordt aangepast, pleit Uneto-VNI voor maximaal 2 weken eigen risico.” Behalve Uneto-VNI scharen ook Metaalunie, vakbonden, Vebidak (dakdekkers) en de vereniging van betonmortelbedrijven zich achter de kritiek op het wetsvoorstel.
Hoe kan je nou verwachten van politiek Den Haag met een inkomen van 4 tot 6 keer modaal, (verzekerd inkomen) meedenken met veel MKB ers, die met heel veel geluk misschien 1 tot 1.5 x modaal kan bereiken.
Waarom denk je dat het faillisementen regent bij MKB ers?
Een opdrachtgever failliet trekt zomaar 10 of meer onderaannemers de ellende in.
De lastenverzwaring voor zelfstandigen lopen allen maar op.
Eerst de eerste 6 maanden WW betalen aan je ex werknemers, dan het eerste jaar ziektewet, en nu de vorst WW wijzigen.
Ik mag hopen dat ze met z’n alle doodvriezen in Den Haag.
Den haag gewoon doorgaan met het leegzuigen van de motor die de economie al jaren draaiend houd, weer meer faillisementen met alle maatschappelijke elende die daar op volgt.
Eerst iedereen premie laten betalen en daarna niet uitkeren echt een verzekeringsmentaliteit
Echt weer nederlanders; overal over zeuren en alles is te duur. Er is al veel te veel “geregeld” in dit land (ongeloofelijk veel uitkeringen e.d.). Wie loopt er nu “risico”. Gewoon werken en niet zeuren.
1. Vergeet niet dat daarnaast dat Rutte en Samson de zelfstandigenaftrek willen afschaffen omdat zelfstandigen zogenaamd een belastingvoordeel zouden hebben tov werknemers.
Wie telt alle maatregelen tegen Kleine ondernemers bij elkaar op?
2. Wil je bovenstaande regeling overleven, dan moet je de bouwvakantie opschuiven naar de winter.
3. Hoe is dit eigenlijk geregeld in de Skandinavische landen?