fbpx
Bericht

Waarschuwing voor brandgevaar zonnepanelen

Waarschuwing voor brandgevaar zonnepanelen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor bepaalde typen zonnepanelen van het merk Scheuten Solar (model Multisol). Deze zonnepanelen kunnen in brand vliegen.

 

 

In deze zonnepanelen zit een gebrekkige elektrische aansluiting die brandgevaarlijk is. Deze zonnepanelen hebben in andere Europese landen minstens 15 dakbranden veroorzaakt. In Nederland zijn ongeveer 15.000 van dit type panelen geplaatst. Ook deze zonnepanelen zijn brandgevaarlijk, maar hebben tot zover bekend nog geen brand veroorzaakt.

 

Aansluitdoos

De zonnepanelen zijn gevaarlijk omdat in de aansluitdoos achterop het zonnepaneel een kabel slecht contact maakt met de printplaat. Hierdoor kunnen er vonken ontstaan en kan de behuizing van de aansluitdoos beschadigen, smelten en smeulen. Vonken kunnen daarna overslaan op het dak en brand veroorzaken. De kans hierop neemt toe naarmate de zon sterker wordt en naarmate de zonnepanelen ouder worden. De NVWA is overgegaan om deze veiligheidswaarschuwing te geven, omdat de curator van het failliete en verantwoordelijke bedrijf dit nalaat. Om het publiek te waarschuwen verschijnt ook een advertentie in 3 landelijke dagbladen.

 

Typenummers

Het gaat om zonnepanelen van het merk Scheuten Solar, model Multisol met de typenummers P6-48, P6-54, P6-60 en P6-66. De zonnepanelen zijn geleverd in de periode augustus 2009 tot februari 2012 door Scheuten Solar Systems B.V. Mensen die de gevaarlijke zonnepanelen op hun dak hebben, wordt geadviseerd om de zonnepanelen op een veilige manier uit te zetten of een installateur in te schakelen. Branchevereniging Uneto-VNI heeft voor haar leden op het ledendeel van haar website informatie geplaatst.

 

2 reacties op “Waarschuwing voor brandgevaar zonnepanelen

 1. theo albers schreef:

  lekker, zo’n opstekertje voor de branche. zie je maar weer hoe een paar centenjagers de boel kunnen verstieren.
  jammer, dat niet meer benadrukt wordt (in de media) dat de omvang van het probleem eerder in enkele procenten dan in de tientallen loopt. Kan iemand dat in percenten uitdrukken, ik heb niet genoeg exacte gegevens om dat te doen??

 2. jos galle schreef:

  ’t Is niet zozeer een kwestie van centenjagers maar meer een verborgen gebrek aan een zonnepaneel dat is verkocht met 25 jaar garantie terwijl de fabriek vorig jaar failliet is gegaan.
  Ik heb ze op m’n dak liggen en kan ze wel uitzetten maar waar kan ik met m’n garantieclaim heen?

  Nog geen twee jaar geleden verkocht als de “Mercedes” onder de PV-panelen verkocht blijken ze nu een …. (ja wat eigenlijk, zulke auto’s bestaan er niet eens!)

  Wie weet er raad?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.