fbpx
Bericht

Warmtepompen verdwijnen uit De Teuge

Warmtepompen verdwijnen uit De Teuge

Bewoners in de Zutphense wijk De Teuge krijgen een individuele warmtevoorziening in de vorm van een gasaansluiting en cv-ketel. Het geflopte collectieve systeem met warmtepompen in de wijk verdwijnt, zo luidt een voorstel voor een oplossing in het langlopende euvel.

 

 

Met dit voorstel van gemeente en bewoners komt mogelijk een einde aan een acht jaar durende warmtepomp-soap rond de duurzame wijk De Teuge. Dit woningbouwproject, waarvan de eerste woningen in 2003 werden opgeleverd, werd gebouwd op basis van een energieneutraal concept met warmtepompen met bodembronnen, maar bleek al gauw vooral energieverslindend te zijn. Door tal van oorzaken verbruikten bewoners niet alleen drie keer zoveel electriciteit dan waarvoor het warmtenet rond de wijk was voorberekend; warmtepompen en het electricicteitnet vielen massaal uit waardoor bewoners in de kou zaten. De energierekeningen in de wijk waren torenhoog door het hoge stroomverbruik. Sinds de eerste klachten zijn betrokken partijen in een stevig getouwtrek verwikkeld over de oorzaak en de schuldvraag. In de installatiewereld is de kwestie inmiddels net zo veel besproken als de problemen met balansventilatie in de Amersfoortse wijk Vathorst.

 

Mislukking 

De gemeente erkende in 2010 dat het systeem een mislukking is. Bewoners pleiten al langer voor terugkeer van een gasvoorziening met cv-ketel. Samen kondigen ze nu aan dat er over een jaar weer sprake is van een individuele energie en warmtevoorziening. Volgens gemeentevoorlichter Diederike Grijns moet nog bepaald gaan worden of dit een gasaansluiting met cv-ketel is. Het voorstel komt in de gemeenteraad.

 

Fonds 

De aanpassingen worden betaald uit een fonds van gemeente, bewoners, bouwers, Vitens en installateurs. Robert van den Breemen, voorzitter van de belangenvereniging De Teuge, ziet de stap als een doorbraak naar een definitieve oplossing. Met dit voorstel wordt het uitvoeringstraject losgekoppeld van het juridische traject. Laatstgenoemde kan namelijk nog jaren in beslag gaan nemen, terwijl bewoners nu een oplossing behoeven.

 

Lees hier een artikel uit dagblad Trouw over De Teuge.

 

 

2 reacties op “Warmtepompen verdwijnen uit De Teuge

 1. Casper Kwakkel schreef:

  In Zwolle, Stadshagen, worden momenteel kavels uitgegeven waar eveneens geen gasaansluitingen worden gerealiseerd. Hier hebben de toekomstige bewoners de keus om individueel of collectief alternatieve warmtebronnen te gebruiken. Wat is hier nu wijsheid?
  Welke methoden zijn er aan te raden?

  Casper Kwakkel,
  http://www.bureauck.nl

 2. Derk schreef:

  Op zich zou centraal ( stadsverwarming ) prima zijn alleen in Nederland niet meer het is al jaren veel te duur en met de huidige stand van isolatie en 0 op de meter al niet meer rendabel vanwege de transportverliezen en de hoge COP van warmtepompen. Ook door de zeer dubieuze rol van Economische zaken met de tariefopbouw zou ik voorlopig niet meer aansluiten op stadswarmte. Je betaald dan zeker 200-400 euro per jaar teveel … In de Teuge is gewoon heel veel mis gegaan met de collectieve bronnen ( het netwerk ) in combinatie met verkeerde berekeningen.
  Een eigen warmtepomp met een eigen bron of op lucht is een prima systeem mits goed berekend. Dat samen met een gecombineerder zonneboiler , echte groene stroom en wat zonnepanelen is nu de beste oplossing voor een wijk zonder gas. Let wel dat de belangrijkste stap isoleren is wat je niet nodig hebt hoef je ook niet te kopen of op te wekken ( zie 0 op de meter )

  Kijk maar eens op facebook.com/stadsverwarming waarom je niet meer moet aansluiten op stadsverwarming nu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.