fbpx
Bericht

Waterzak van 4500 liter onder woning

Waterzak van 4500 liter onder woning

Een bijzondere prijs voor de ‘meest energiekste woning’ van de gemeente Kollumerland: een waterzak van 4500 liter ónder de woning.

 

 

De prijswinnaar van de ‘energiekste woning van Kollumerland’ krijgt een waterzak van 4500 liter onder de woning. De familie Van den Poll, die met hun nieuwbouwwoning in Kollum een prijsvraag van ‘Platform Wonen in Kollumerland’ won, gaat de zak gebruiken voor de watervoorziening voor wasmachine, toilet en buitenkraan.

 

Zonneboiler

In de afgelopen ruim anderhalf jaar hebben de inwoners van 11 dorpen in de gemeente Kollumerland c.a. op het energiekste huis van hun dorp kunnen stemmen. De duurzame 2-onder-1-kapwoning is in 2007 gebouwd. Bij de bouw heeft het gezin ervoor gekozen te investeren in extra energiebesparende maatregelen. Zo heeft het huis 18 zonnepanelen, een zonneboiler die al het water verwarmt, een warmteterugwinunit en een warmtepomp die zorgt voor de verwarming, waardoor er geen gasaansluiting aanwezig is. “We hebben nog meer plannen om ons huis aan te passen”, aldus familie Van den Poll. Op 27 augustus is een volgend plan gerealiseerd, wat via de hoofdprijs mogelijk is geworden: het plaatsen een waterzak van 4.500 liter onder het huis. Wasmachine, toilet en buitenkraan worden hierop aangesloten.

Drinkwater

In Nederland verbruikt de gemiddelde inwoner ongeveer 130 liter drinkwater per persoon per dag. Er wordt ongeveer 50% duur drinkwater gebruikt voor toepassingen waar niet-drinkwater ook voldoet. Dit houdt in dat ongeveer 50% van het dure drinkwater bespaard kan worden door dit te vervangen door gefilterd regenwater.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.