fbpx
Bericht
Welk type zonnecel heeft beste opbrengst?

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht gaan met een experimentele opstelling onderzoeken welk type zonnecel de beste energieopbrengst geeft met Nederlandse weersomstandigheden.

 

 

Met de ‘Utrecht Photovoltaic Outdoor Test facility’ (UPOT) kunnen onderzoekers van de Universiteit Utrecht het rendement van verschillende soorten zonnepanelen testen. De testopstelling is een initiatief van Wilfried van Sark, universitair docent Zonne-energie bij de faculteit Geowetenschappen.

 

Rendement

De verschillende zonnecellen werken allemaal optimaal bij andere weertypen, afhankelijk van het gebruikte materiaal en techniek. “De kleur van het zonlicht verandert over de dag. ’s Ochtends heeft de zon een ander kleurenspectrum dan ’s avonds. Dit heeft invloed op het rendement van een zonnecel”, aldus Van Sark. “Daarbij hebben we in Nederland door de vele wolken meer diffuus zonlicht dan direct zonlicht, zoals in Spanje. Het is dus verstandig om in Nederland andere panelen te plaatsen dan in Spanje.”

 

Verschillende typen

Van Sark gaat met zijn medewerkers bij verschillende weertypen onderzoeken welk type zonnecel de hoogste energieopbrengst oplevert.De opstelling heeft een oppervlak van 30 m2 en telt 24 zonnepanelen van negen verschillende fabrikanten en materialen, waaronder diverse typen mono- en polykristallijne silicium cellen, dunne film silicium cellen en dunne film CIGS en CdTe, en zogenaamde HIT-zonnecellen (hybride dunne film/kristallijn silicium).De zonne-energie die door de proefopstelling wordt opgewekt, zo’n 3000 kWh/jaar (overeenkomend met een gemiddeld huishouden) wordt naar het elektriciteitsnetwerk van het Utrecht Science Park gevoerd, om de piekbelasting van het Wiskundegebouw te verlagen met zo’n 10%.

 

Opening

Behalve voor onderzoek, zal Van Sark de proefopstelling op het universiteitsgebouw ook gebruiken in het masteronderwijs. Studenten Energie Science (een masterprogramma over energie en duurzame ontwikkeling) kunnen via practicum ervaring opdoen met zonnecellen en onderzoek doen naar hun verschillende rendementen.De experimentele opstelling met zonnepanelen op het dak van het Hans Freudenthalgebouw wordt 27 juni officieel geopend.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.