
Gasunie en het Duitse Greenpeace Energy gaan samenwerken op het gebied van ‘Windgas’. Met deze innovatieve technologie maakt Greenpeace uit duurzame windenergie waterstofgas, dat vervolgens in de gasinfrastructuur van Gasunie in Noord-Duitsland kan worden geïnjecteerd.
Op deze manier kunnen de overschotten van windenergie worden opgeslagen voor later gebruik en wordt overbelasting van elektriciteitsnetten voorkomen. Hiermee komt aardgasinfrastructuur in een nieuwe rol: als opslagmedium voor duurzame energie. Gasunie en Greenpeace Energy, Duitslands grootste onafhankelijke energiecooperatie, hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend. Door de toevoeging van dit door wind geproduceerde gas wordt de energievoorziening in zijn geheel duurzamer.
Windgas
Het aanbod van elektriciteit opgewekt uit wind en zon schommelt namelijk sterk, al naar gelang de weersomstandigheden. Soms is er teveel en soms weer te weinig. Windgas (ook wel aangeduid als ‘power-to-gas’) brengt hier samen met bestaande gasinfrastructuur uitkomst. Bij tekorten springen aardgascentrales bij om de energievoorziening op peil te houden. Nieuw is dat de overschotten kunnen worden omgezet in gasvorm. Gas is makkelijk op te slaan en bovendien de goedkoopste vorm van energietransport.
Splitsing
In een elektrolyse-installatie wordt elektriciteit gebruikt om water te splitsen in zuurstof en waterstof. Dit is een schoon en duurzaam proces dat in de praktijk al bewezen heeft goed te werken. Het waterstof kan in het gasnet goed worden gemengd met het aanwezige aardgas. Greanpeace Energy hoopt in 2013 zelf-geproduceerd ‘windgas’ in Duitsland te kunnen aanbieden.