
De nieuwe zzp-organisatie Zelfstandigen Bouw -het voormalige FNV Zbo- gaat zich ook op zelfstandige installateurs richten.
FNV ZBo, met 10.000 leden de grootste belangenbehartiger van zzp’ers in de bouw en hout, gaat verder onder de naam Zelfstandigen Bouw. De nieuwe organisatie – die zoals al eerder bekend werd niet meedoet met de Nieuwe Vakbeweging – gaat zich ook richten op de sector techniek. Als zzp’er werkzame loodgieters, liftmonteurs, elektriciens en verwarmingsmonteurs behoren daardoor vanaf nu tot de doelgroep. “We hebben in die sector al een paar honderd leden die spontaan lid zijn geworden, maar we gaan deze groep nu expliciet benaderen”, aldus voorzitter Charles Verhoef. Volgens hem gaat het om 6000 zzp’ers. “Een relatief klein aantal in vergelijking met het aantal zzp’ers in de bouw en hout, maar het is een groeiende groep.”
Sterke vuist
De nieuwe naam en het nieuwe logo werden maandag 8 oktober gepresenteerd. Verhoef gaf in zijn speech aan dat zzp’ers in Nederland de derde sociale partner zijn geworden, naast werkgevers en werknemers. In de bouw zouden momenteel 1 op de 3 werkenden zzp’er zijn. “En we horen geluiden dat het richting 1 op de 2 gaat.”
Dat Zelfstandigen Bouw op eigen houtje verder gaat en niet onder de vlag van de nieuw op te richten overkoepelende vakorganisatie, heeft zijn oorzaak. “De FNV ziet de zzp’er niet staan”, aldus de voorzitter. Op eigen houtje kan de organisatie de belangen van de aangesloten leden beter behartigen, is de overtuiging. Om een sterke vuist te maken richting de politiek wil Verhoef meer gaan samenwerken met andere zzp-organisaties zoals ZZP Nederland en Platform Zelfstandige Ondernemers. Daarbij valt te denken aan het samen aandragen van oplossingen voor de problemen die zzp’ers ondervinden met het afsluiten van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en het opzetten van een alternatieve pensioenregeling.
Vraagbaak
Als FNV ZBo fungeert de vakorganisatie al 12 jaar als ‘vraagbaak, adviseur en belangenbehartiger bij juridische, financiële en andersoortige ondernemersvraagstukken’. Zzp’ers betalen daarvoor 200 euro per jaar. De nieuwe organisatie Zelfstandigen Bouw wil gaan werken met modulair lidmaatschap, vooral op het gebied van rechtshulp. Wie daar geen gebruik van wil maken, betaalt er dan ook niet voor.