fbpx
Bericht

Zonne-energie in 10 jaar competitief’

Zonne-energie in 10 jaar competitief'

De prijs van zonne-energie zou binnen tien jaar prijscompetitief kunnen zijn met fossiele brandstoffen die stroom opwekken. Dat blijkt uit een onderzoek van adviesbureau McKinsey & Company.

 

 

Analisten verwachten dat de prijs minimaal tien procent per jaar gaat dalen tot 2020. De afgelopen zeven jaar daalde de prijs al 75 procent.
Opvallend genoeg stelt McKinsey dat de kosten niet gaan dalen door technologische doorbraken, maar door factoren als het verbeteren van het productieproces. Ook helpt het creëren van schaalvoordelen en de slimmere inkoop van zonnepanelen mee bij de prijsdaling. De steeds goedkoper wordende Chinese zonnepanelen zouden hierin een grote rol kunnen spelen.

 

 

 

 

 

 

 

1 reactie op “Zonne-energie in 10 jaar competitief’

 1. Paul Kratz schreef:

  Reken niet te hard op prijsdalingen, en zeker niet op de korte termijn.

  Op dit moment is er prijsdumping door Chinese fabrikanten van zonnepanelen, die worden geholpen door kapitaalsteun van de Chinese overheid.

  Dit veroorzaakt faillissementen van producenten buiten China. hierdoor neemt het aanbod van panelen op de markt af, wat een opwaartse prijsdruk geeft.
  Het zou dus goed kunnen dat op de kortere termijn de paneelprijzen niet dalen, maar gelijk blijven of zelfs wat stijgen alvorens de langjarige gelijkmatige prijsverlaging zich weer voortzet.

  Als de Chinese fabrikanten op de korte termijn de buitenlandse concurrentie bijna helemaal uitschakelen, hebben ze daarna een Chinees monopolie, en dan zullen ze de prijzen eerder verhogen dan verlagen, en trekken een lange neus naar de Europese en Nederlandse industrie+energiepolitiek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.