fbpx
Bericht

Zonne-energie uit rieten dakvlak

Zonne-energie uit rieten dakvlak

Op een authentieke Drentse boerderij in Ruinen zijn zonnepanelen en collectoren op bijzondere wijze geïntegreerd in de rieten kap.

 

 

De kap van de boerderij was aan vervanging toe en het in het gebouw gevestigde horecabedrijf wilde graag zonnepanelen op een esthetisch verantwoorde manier in het dakvlak verwerken. Uitgangspunt was om zoveel mogelijk panelen te plaatsen met behoud van de uitstraling van een rieten dak, zo meldt de april-editie van vakblad Aannemer. In totaal zijn 115 zonnepanelen en drie zonnecollectoren. De zonnepanelen van groothandel Wavlo leveren ongeveer 25 procent van de benodigde energie. Daarnaast krijgt het restaurant nog een zonneboiler, die volledig in de warmwaterbehoefte van het bedrijf zal voorzien.

 

Technisch gezien moest alles worden uitgezocht, omdat er geen referentie is voor een dergelijk werk. Eerst is de bestaande kap volledig uitgevlakt door aannemer Vriwo.  Vervolgens werd de onderste strook riet op traditionele manier gedekt door rietdekkersbedrijven De Boer uit Ruinen en Visscher uit Zwartsluis. Op de rest van het dak werden sandwich-dakplaten gelegd van 60/95 mm dik. Links, rechts en bovenaan over de dakplaten werd weer een strook riet gedekt. Als laatste werd het middenvlak bedekt met Black Line zonnepanelen. De constructie hoefde niet verstevigd te worden. Nat riet is immers zwaarder dan panelen, aldus Jan Broekman van Wavlo.

 

1 reactie op “Zonne-energie uit rieten dakvlak

  1. Ruud schreef:

    Esthetiek is subjectief, maar het is goed dat er mensen zijn die initiatieven durven nemen en laten zien dat bijna alles technisch mogelijk is.

    De houten elektra pilaar staat in leuk contrast met de PV-collectoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.