fbpx
Bericht

Zonnepaneel populairder dan HR-ketel

Zonnepanelen en zonneboilers zijn op dit moment bij installatiebedrijven populairder dan de nieuwe generatie HR-ketels, waar het gaat om de verduurzaming van bestaande bouw. Dat blijkt uit onderzoek van Bouwkennis

 

 

Onderzoeksinstituut BouwKennis vroeg aan alle marktpartijen wat de beste maatregelen zijn om een bestaand gebouw energiezuinig te maken. Installateurs noemen -in tegenstelling tot eerdere jaren- zonnepanelen en zonneboilers vaker dan de nieuwe generatie HR-ketels. Bouwbreed (architecten, aannemers, ontwikkelaars, corporaties, adviseurs en installateurs) noemt 39 procent van de ondervraagden zonnepanelen als eerste, nauw gevolgd door de ketels (37 procent). Alleen adviseurs zien meer heil in ketelvervanging. BouwKennis wijt de opmars van zonnestroom vooral aan het feit dat de totstandkoming van slimme netwerken en teruggave steeds concreter wordt, waar grijze stroom duurder wordt.

 

Warmtepompen

Warmtepompen worden door gemiddeld 20 procent van de marktpartijen gezien als de meest geschikte manier om gebouwen energiezuinig te maken. Het grote verschil met de meest populaire oplossing wordt verklaard door het feit dat een warmtepomp een grotere investering vergt, en er eerst andere stappen nodig zijn alvorens de installatie een succes wordt. Onder installateurs staat de warmtepomp op gelijke voet met warmteterugwinning, lagetemperatuurverwarming en balansventilatie. Opvallend is verder dat installatiebedrijven, vaker dan andere marktpartijen, warmtekrachtkoppeling en domoticasystemen aanbevelen.

 

Trias Energetica

Wat ook opvalt is dat alle partijen in de bouw het meest heil zien in een combinatie van bouwkundige en installatietechnische maatregelen. Geheel conform de trias energetica, die eerst beperking van warmtevraag (zoals isolatie) en optimalisatie van bestaande installatie voorschrijft, alvorens te denken in innovatieve duurzame technieken. Dakisolatie blijkt op bouwkundig gebied het populairst.

 

Voor een verdere uiteenzetting van het onderzoek klik hier.

1 reactie op “Zonnepaneel populairder dan HR-ketel

  1. pim schreef:

    Hoezo “slimme netwerken”als de oude meter direkt verrekend door terug te draaien en hij hoeft niet verplicht vervangen te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.