fbpx
Bericht

Zorgen over schimmelvorming nieuwbouw

Zorgen over schimmelvorming nieuwbouw

Branche-organisaties Bovatin en VLK maken zich zorgen over schimmelvorming in de nieuwbouw. Volvlakse afdichting van badkamers moet volgens hen standaard in een bestek worden opgenomen.

 

 

De Bond van Aannemers van Tegelwerken in Nederland (Bovatin) en de Vereniging Lijmen en Kitten (VLK) maken zich zorgen over de schimmelvorming in Nederlandse badkamers. Steeds vaker zien beide ondernemersorganisaties dat de ‘afdichting’ van badkamers bij nieuwbouw wordt weggelaten. Dat is één van de belangrijkste oorzaken van het ontstaan van schimmels in badkamers. “Schimmels zijn onhygiënisch en kunnen zelfs een gevaar voor de gezondheid vormen.” Bovatin en VLK vinden dat het standaard in een bestek moet worden opgenomen.

 

Volvlakse afdichting 

VLK en Bovatin vinden dat elke natte ruimte duurzaam zou moeten worden beschermd tegen het indringen van vocht. Bij de plaatsing van een badkamer kan er een volledig waterdicht membraan worden aangebracht onder de vloer- en wandtegels. Deze techniek wordt de ‘volvlakse afdichting’ genoemd. Het afdichten op deze manier heeft een aantal voordelen; er treedt geen schimmelvorming meer op en er is geen waterschade meer in de natte ruimte. Het waterdicht maken leidt tot het beperken van schade en gevaarlijke situaties in andere ruimten in het huis. Eind 2011 hebben beide organisaties al een informatiebrochure gepubliceerd over deze techniek.

 

Europa

Een jaar verder constateren VLK en Bovatin dat opdrachtgevers in de bouw veelal geen gebruik maken van deze techniek. Dit heeft mogelijk te maken met een kostenafweging, maar vooral met de beeldvorming rondom dit onderwerp. Het aanbrengen van tegels en kitvoegen alleen leidt niet tot een volledig waterdichte badkamer. Beide brancheorganisaties willen dat deze techniek vaker in de bestekken van nieuwbouwprojecten terecht komt. Dat verbetert de hygiëne en veiligheid enerzijds en de levensduur van tegelwerk anderzijds. In vrijwel elk land van Europa is de techniek volgens de VLK en Bovatin verplicht gesteld door regelgeving. De brancheorganisaties hebben onlangs een brief gestuurd aan Stichting Bouwkwaliteit om dit te bespreken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.