fbpx
Bericht

Zout regelt binnenklimaat in Ecofactorij

Zout regelt binnenklimaat in Ecofactorij

Zout in wanden en vloeren zorgt voor een continu aangenaam klimaat in Informatiecentrum Ecofactorij in Apeldoorn. Het kantoor heeft daarmee een primeur voor dit wandsysteem.

 

Het zoutpakket (calcium hexahydraat) werkt min of meer als thermische massa, waarin warmte tijdelijk kan worden opgeslagen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het feit dat het smelten van een materiaal veel energie kost, die later weer aan het materiaal kan worden onttrokken waardoor het weer stolt. Het zoutpakket is zo uitgekiend dat het smelt- en stolpunt bij de gewenste kantoortemperatuur ligt. Het werkt daardoor als zogenaamd ‘phase changing material’ (PCM), waarbij de overtollige warmte van overdag in het materiaal wordt opgenomen.

 

Evenwicht

Volgens PCM-specialist Autarkis loopt namelijk zelfs bij een buitentemperatuur van 13 graden de temperatuur in een traditionele kantoorcel overdag op naar circa 26 graden en daalt deze ’s nachts naar 17 graden. Daardoor brandt ’s morgens de verwarming en draait ’s middags de koeling. Met PCM is hierin een evenwicht te bereiken. In de zomer is met het systeem te koelen door het PCM middels nachtventilatie te laten stollen. Overdag wordt de toegevoerde buitenlucht er dan door gekoeld.

Bijzonder is dat de lamellen met het PCM zijn opgenomen in een wandsysteem, dat is ontwikkeld door Brakel Interieurgroep. De wanden zijn hol. Door de spouwruimte rondom de PCM-lamellen wordt ventilatielucht gevoerd, die bij de plint in de ruimtes wordt ingeblazen. Het wandsysteem is uitgevoerd in metaal, zodat het ook werkt als stralingspaneel.

 

Bron en fotoreportage: Bouwwereld.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.