fbpx
Bericht
Zuiniger ontwerpen leidingwaterinstallaties

Nieuwe rekenregels geven betrouwbare voorspellingen van het koud- en warm tapwaterverbruik. Hiermee zijn het ontwerp, aanleg en gebruik meer in lijn met elkaar, wat kan leiden tot besparing in energieverbruik en kosten.

 

Met de nieuwe rekenregels, gebaseerd op simulatiemodel Simdeum, kunnen eenvoudig maximum momentverbruiken van koud en warm water worden voorspeld. Ook kan het warm waterverbruik in bepaalde tijdsperioden worden berekend.  De nieuwe rekenregels zijn met voorbeelden opgenomen in de herziene ISSO publicatie 55: Ontwerpen van collectieve leidingwaterinstallaties. Ze staan ook centraal op een landelijke congres, 6 november in de Jaarbeurs in Utrecht.

 

De nieuwe rekenregels leiden tot duurzame, hygiënische en energie-efficiënte ontwerpen van leidingwaterinstallaties. Hierbij blijft het water van goede kwaliteit en het comfort van de gebruiker op niveau, terwijl energieverbruik en kosten van de installatie aanzienlijk kunnen dalen. In de meeste gevallen blijkt dat de installatie minder groot hoeft te zijn dan wordt voorspeld met de huidige richtlijnen.

 

Congres
Het congres behandelt de nieuwe manier van ontwerpen en dimensioneren van waterleidingen en warmtapwaterbereiders in gebouwen. Centraal staat de demonstratie van nieuwe rekenregels waarmee de koud- en warmwaterbehoefte worden bepaald. Deze geven een realistische voorspelling van het waterverbruik en de maximum volumestroom in verschillende type gebouwen, waaronder appartementsgebouwen, kantoren, zorginstellingen en hotels.
Op het congres, georganiseerd door ISSO in samenwerking met Uneto-VNI, TVVL, OTIB en KWR, wordt verder een vergelijking gedemonstreerd van de huidige methode en de nieuwe rekenregels. Ook worden ander toepassingen van Simdeum geïllustreerd. Het definitieve programma wordt voor de zomer op www.isso.nl bekend gemaakt.

1 reactie op “Zuiniger ontwerpen leidingwaterinstallaties

  1. Tim Krijnen schreef:

    Eenvoudige oplossingen in het waterverbruik kunnen al beginnen met het installeren van watervrije urinoirs, gemiddeld 4-5 liter per spoeling. Behalve een enorme besparing op waterverbruik, indirect energieverbruik (waterzuivering), is onderhoud tot een minimum beperkt. Zie http://www.urined.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.