fbpx
Bericht

Zwembad warm door biovergister

Zwembad warm door biovergister

Het Bosbad Noord-Sleen, een buitenzwembad bij Coevorden, wordt verwarmd door een nabij gelegen biovergister. De installatie is afgelopen donderdag geopend.

 

 

Het zwembad krijgt warmte van de biovergister van de familie Hazelaar die op 500 meter afstand van het zwembad staat. De eigenaar van deze biovergister, de familie Hazelaar, wethouder Geert Roeles, voorzitter Albert Wieken van het Bosbad en gedeputeerde Tanja Klip-Martin onthulden een stripverhaal waarin de werking van de installatie afgebeeld staat. Vervolgens konden de leerlingen van obs De Vlinderhof uit Noord-Sleen het warme water in om de proef op de som te nemen. Met de ingebruikname van het project ‘Warmte van de buren’ is het zwemseizoen in het Bosbad Noord-Sleen donderdagmiddag feestelijk geopend.

 

De biovergistingsinstallatie wekt duurzame energie op uit biomassa van veehouderij en akkerbouw. Dit levert elektriciteit op, maar bij dit proces komt ook restwarmte vrij. Het zwembad krijgt deze vrijgekomen warmte nu om het bad van de douches mee te verwarmen. De aansluiting en de installatie, die uit 500 meter leiding en een pomp bestaat, is afgelopen winter door de vrijwilligers van het Bosbad aangelegd.

 

Ludiek

Tijdens de opening onthulden gedeputeerde Tanja Klip-Martin van de provincie Drenthe, de gebroeders Hazelaar en Albert Wieken, voorzitter Bosbad, een stripverhaal dat op de muur in het zwembad afgebeeld staat. Dit stripverhaal laat zien hoe de warmte van de biovergistingsinstallatie in het zwembad terecht komt om het bad en de ^douches te verwarmen. Op een ludieke en heel toegankelijke manier krijgen bezoekers van het bad uitleg over het warmteproject.

 

Flinke besparing

De investering van 85.000 euro is voor de stichting Bosbad Noord-Sleen fors. De financiering komt voor een deel uit eigen middelen en voor een deel uit een lening. De lening werd mogelijk door een borgstelling van de Drentse Energie Organisatie.  Voor de stichting betekent het warmteproject een flinke besparing in de exploitatiekosten van 10.000 euro per jaar.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.