fbpx
VSK

Energietransitie: genomineerden VSK Award

In de categorie Energietransitie zijn Brink Climate Systems, ACIN Instrumenten en Remeha genomineerd met hun inzendingen. Hieronder een korte uitleg over de inzendingen en het jury-oordeel over deze inzendingen. De winnaar wordt op 4 februari 2020 bekend gemaakt. Voorinschrijvers van de VSK kunnen stemmen op de publieksfavoriet.

Brink Climate Systems– Multi Air Supply

De basis van dit innovatieve ventilatieconcept is een centraal balansventilatiesysteem met WTW. Het onderscheidende aan dit concept is dat de lucht vrij in de centrale hal of overloop wordt ingeblazen en dat de toe- en afvoerkanalen achterwege blijven. Dankzij een compacte, actief op CO2-gestuurde Indoor Mixfan, die wordt geplaatst boven of naast de deur van iedere verblijfsruimte, wordt ‘verbruikte’ lucht uit de ruimte weer naar de hal afgevoerd. Nieuwe lucht stroomt vanuit de hal via de spleet onder de deur de verblijfsruimte in.

De jury ziet in dit ventilatieconcept een extra kans voor de toepassing van het energetisch goed scorende ventilatietype D (balansventilatie met warmteterugwinning) voor de bestaande bouw. De afwezigheid van kanalen neemt een belangrijke drempel weg voor bestaande bouw. De jury looft vooral de denkrichting van het concept, maar ziet ook nog uitdagingen. Zo is de aanwezigheid van een ventilator in elke verblijfsruimte, met name in de slaapkamer, in deze innovatie een aandachtspunt.

ACIN Instrumenten – AirThightness Tester ATT

Met de A(ir)T(ightness)T(ester) kan de luchtdichtheid van gebouwen veel sneller en eenvoudiger gemeten worden dan met een blowerdoortest. De ATT maakt daarbij slim gebruik van het aanwezige ventilatiesysteem. Het drukvaatje van de ATT dient als referentie (druk in de woning als het ventilatiesysteem uit staat). Het ventilatiesysteem wordt een aantal keren aan en uitgeschakeld, de hierdoor veroorzaakte drukvariaties worden gebruikt om de luchtdichtheid te berekenen. Waar de blowerdoor nu nog als steekproef wordt ingezet, kan met aanvulling van de ATT de luchtdichtheid van elke woning worden gemeten.

De jury ziet in deze nominatie een belangrijk ontwikkeling voor de nieuwbouw, want luchtdichtheid is de ‘dark horse’ van de energietransitie en bouwers moeten in het kader van de kwaliteitsborging hun prestaties meetbaar aantonen. Voor installateurs is de luchtdichtheid een belangrijke randvoorwaarde, waarvan de kwaliteit tot nu toe te vaak onbekend was. De ATT is een uitstekend middel om de luchtdichtheid van alle gebouwen, met name seriematige woningbouw en appartementen, op een vlotte en toegankelijke manier te testen, als aanvulling op de blowerdoortest. Volgens de jury gaat deze innovatie de installateur helpen als totale pakketleverancier en zijn rol als duurzaamheidsadviseur. Ook in (gerenoveerde) bestaande bouw kan een installateur nu echt meten of het verantwoord is om een laagtemperatuursysteem te adviseren. Een hulpmiddel voor de installateur naar de bouwer toe.

Remeha – Waterstofketel

Een klassiek cv-toestel dat is uitgerust om niet aardgas, maar waterstof in te zetten om woningen te verwarmen. De waterstofketel kan een schakel gaan vormen in het verduurzamen van een deel van de bestaande woningvoorraad. Omdat de technische inpasbaarheid van de waterstofketel relatief weinig ingrepen vergt in bestaande bouw, kan dit voor de bewoners en gebouweigenaren een ontlastende oplossing zijn. Het belangrijke voordeel van dit toestel is dat het voor 80 procent uit de meest moderne, maar bestaande technologie bestaat. Het principe van de waterstofketel is één op één gebaseerd op de nieuwste hr- ketels. De innovatie zit hem vooral in de ontwikkeling van een brander die waterstof gebruikt in plaats van aardgas.

De jury roemt het lef waarmee het innovatiepad betreden wordt. Dit ondanks de onduidelijkheden die nog hangen rondom de geschiktheid van de infrastructuur. Ook is het nog de vraag in hoeverre centraal opgewekte beschikbare groene waterstof voor de gebouwde omgeving kan worden aangewend. Toch wordt deze inzending gezien als een waardevolle aanvulling voor keuzes die gemaakt moeten worden voor de bestaande woningbouw. Ook is er lof voor de gedegen testsite.

Bekijk hier de overige categorieën voor de VSK Awards 2020. De prijzen worden op 4 februari 2020 uitgereikt op de VSK.

Wie wonnen de eerdere edities van de VSK Awards? Kijk hier.

Voorinschrijvers van de VSK kunnen stemmen op de publieksfavoriet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.