Ga naar hoofdinhoud

‘Hybride warmtepomp met waterstofketel’

De hybride warmtepomp kan in samenwerking met de waterstofketel een prima duurzaam alternatief zijn. Dat zegt Raymond van den Tempel, Remeha’s development manager waterstof op de VSK Beurs in Utrecht.

Wie op dit moment een hybride warmtepomp aanschaft, kan op later moment, als er in een wijk waterstof beschikbaar komt, de gasgestookte cv-ketel eenvoudig verwisselen voor een waterstofketel. “Dus is de hybride warmtepomp een heel solide basis voor de toekomst”, zegt Van den Tempel.

Hydra plus Elga Ace

Remeha heeft met de Elga Ace een eigen hybride warmtepomp in het assortiment. Die wordt nu nog gecombineerd met een aardgasgestookte cv-ketel, maar die kan op termijn zonder problemen worden ingewisseld voor de Hydra, de waterstofketel die drie jaar geleden voor het eerst aan het publiek werd getoond.

Nu dus zet Remeha de combinatie van huidige en toekomstige techniek in het zonnetje. Van den Tempel: “Wij geloven dat waterstof, naast warmtenetten en all electric, een belangrijke rol gaat spelen in de energietransitie.”

Hybride warmtepomp van Remeha

De hybride warmtepomp is bezig met een opmars. Remeha is marktleider op het gebied van hybride warmtepompen. Rick Bruins legt uit waarom de hybride een belangrijke rol speelt in de energietransitie van Nederland. “We zijn ervan overtuigd dat er meerdere wegen nodig zijn om Nederland te verduurzamen. Het gaat om aardgas, maar in de toekomst ook om biogas en waterstof. Maar we hebben ook elektriciteit nodig voor de warmtepomp, die de stroom omzet in warmte. En we hebben ook warmtenetten nodig, bijvoorbeeld van restwarmte uit vuilverbrandingsinstallatie. Door die combinatie van energiestromen gebruik je altijd de meest efficiënte en dus meest schone vorm van verwarmen.”

8 reacties op “‘Hybride warmtepomp met waterstofketel’

  • Mark

    Duidelijk verhaal, en zeker om in mee te gaan.
    Al moet het systeem wel “simpeler” worden, op meerdere vlakken.
    Al vind ik warmtenetten niet iets voor de toekomst. We krijgen steeds minder afval en rest producten voor warmte (ja uitzondering daar)
    Na de overheid met de juiste infrastructuur!

    1. Dave

      Ik vraag me af hoe ze het huidige netwerk willen gaan ge-/misbruiken ten behoeve van het (ondergrondse) transport van waterstof. Het lijkt me zeer waarschijnlijk dat, gezien de hogere explosiescore van waterstof, liability en accountability een belangrijk topic is voor onze overheid om te bespreken alvorens ze dit kunnen gaan transporteren middels het huidige (aardgas)netwerk.

      Men kan zich beter focussen op het aanmaken van waterstof(gas) in de ketel zelf, wat direct kan worden gebruikt – industriële toepassingen zijn er al, dus ogenschijnlijk kunnen we die technologie ook vrij snel toepassen in de ketels.

      1. Anton

        Waterstof maken in de ketel zelf? Dat kost veel electriciteit. En je verliest ook veel energie bij de omzetting. Waarom zou je dan niet een electrische cv kiezen. Dan zet je stroom direct om in warmte.

  • Ja ik zou ook zeggen leg de focus op waterstof dat is schoon en milieu vriendelijk en zo snel mogelijk vervangen en door het gasnet laten stromen dan zijn we van dat dure gas probleem af

  • A. Verlink

    Ook hierboven wordt weer net gedaan alsof waterstof een brandstof is. Dat is pertinent onjuist. Waterstof is een energiedrager en moet met energie opgeladen worden. Heeft alleen zin als het geladen kan worden dmv wind of zonne-energie.
    Het warmtenet kent een paar nadelen. Op termijn zullen door energie bezuiniging de warmte afgifte lager worden. Logisch want warmteverlies kost energie.
    Andere nadeel is dat wie achteraan de keten zit van het warmtenet pas aan de beurt is als alle warmte in het voortraject is weggevoerd. Dan zit je dus in de kou.

    1. Driek

      In die zin zijn aardgas en benzine ook ‘slechts’ energiedragers.
      Het verschil is dat de natuur benzine en aardgas voor ons onder de grond opgeslagen heeft en waterstof niet ongebonden in de natuur voorkomt.

      Gechargeerd: koper is ook een ‘energiedrager’. Dat heeft ons er niet van weerhouden een enorme infrastructuur van koper aan te leggen.

      Het feit dat waterstof vrijgemaakt moet worden maakt het niet ongeschikt, het vraagt alleen meer energie dan het aanboren van gebruiksklare bronnen.

  • Wim

    Wel jammer dat je op moment nergens een warmtepomp kan kopen. Levertijden van ruim een jaar !!!
    En dan maar hopen dat als je hem besteld je volgend jaar ook nog de huidige subsidie er voor krijgt.

  • Ben zelf nog niet zo happig om een hybride warmtepomp aan te schaffen voor mijn gasgestookte cv ketel. Volgens de politiek en de media zou ik daarmee besparen op het gasverbruik en de energiefactuur.
    Dat laatste lijkt me sterk. Die warmtepomp heeft erg veel elektriciteit nodig; deze blijkt een energieslurper te zijn met een verbruik van 5 à 7 kilowatt. Wat gaat dat kosten met alleen maar stijgende energieprijzen! Een enkele expert die dat ook zegt in het openbaar! Al heb je zonnepanelen, die doen het op bewolkte en regenachtige dagen/maanden in het najaar of winter niet zo best. Begrijp uiteraard wel, dat er een omslag gemaakt moet gaan worden maar veel mensen zullen erg gaan schrikken van de energiefactuur die op de mat valt nadat de warmtepomp is gaan draaien!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Premium

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan

Grotere rol ventilatie in duurzame woning

Pvt-paneel krijgt teracotta variant

Kabinet wil CO2-meter in elk klaslokaal

‘Teruglevertarief voor zonnepanelen is niet onredelijk’

Consument koopt warmtepomp op basis van één offerte