fbpx
Artikel

Installateur in beeld: Gert-Jan Kon

Precies tien jaar geleden begon Gert-Jan Kon zijn onderneming in de boerenstal van zijn ouders. Nu runt hij samen met zijn vrouw Desiree een goed geolied installatiebedrijf vanuit één locatie in Hardinxveld-Giessendam. Zijn agrarische roots vervullen hem met trots: “Een eigenschap die ik van huis uit heb meegekregen is dat ik een echte beetpakker ben.”

Mooiste aan het vak

Het dynamische. Dat elke dag anders is. De ene dag installeer je een warmtepomp, de andere dag plaats je pv-panelen of onderhoud je een cv-ketel. Ook het klantcontact vind ik mooi. Het is niet zo dat ik per se een echt mensenmens ben, zoals bijvoorbeeld een dokter vaak is, maar ik hou er wel van om samen met de klant een mooi technisch installatieconcept uit te werken, dat voldoet aan de wensen en past binnen het budget.

Minder leuk

Aan de administratieve taken beleef ik minder plezier. Al wordt een groot deel van de administratie door onze administratie gedaan, toch moet iedereen nog altijd wel zelf behoorlijk wat bijhouden op zijn tablet.

Investeren in

Juist die administratie hebben we de afgelopen jaren enorm verbeterd. We hebben nu een mooi ERP-pakket met digitale werkbonnen. Voorheen had ik mijn klanten allemaal in de telefoon staan. En dan niet als ‘Kees de Vries’, maar ‘Kees met die cv-ketel’. Dat zorgde ervoor dat ik mijn klanten altijd goed kende. Zo’n systeem werkt tot ongeveer 200 klanten, maar daarna wordt het lastig. We hebben daarom behoorlijk geïnvesteerd in de automatisering van de werkprocessen.
Mijn vrouw komt uit de zorg en daar werken ze met een zeer uitgebreid digitaal zorgdossier, waarin alles perfect gedocumenteerd is. Dat idee wilden wij implementeren in ons bedrijf. Niet om later ‘in je recht te kunnen staan’, zoals in Amerika veel gebeurt. Wij doen het om de klant te kunnen ontzorgen.

Mooiste project

In de gemeente Rotterdam hebben we bij twaalf sportverenigingen pv-panelen geïnstalleerd. Een prachtig project, omdat we die panelen installeerden samen met jongens van de reclassering en de schuldhulpsanering. Twee of drie van die jongens kregen dan een van onze monteurs als buddy toegewezen. Onze mannen leerden hier tegelijkertijd ook heel veel van. Zij hebben hun leven namelijk behoorlijk op de rit en komen niet vaak in aanraking met mensen die het moeilijker hebben in het leven. Door dit project kregen ze die ervaring mee.

Privé

Ik ben getrouwd met Desiree en heb twee zoons van drie en negen. We wonen op een paar kilometer bij ons bedrijf vandaan.

Hobby’s

Ik golf graag, maar dat doe ik eigenlijk veel te weinig. Het komt er niet zo van als je een jong gezin hebt. Wat ook heel leuk is, is dat we vorig jaar een stuk bos gekocht hebben van twee hectare in Limburg. Daarmee kunnen we CO2-uitstoot compenseren, onze kinderen kunnen er lekker spelen en ik haal er hout uit. Kunnen mijn vrouw en ik thuis met een wijntje voor de kachel zitten. Gezellig en duurzaam.

Naam: Gert-Jan Kon
Functie: Eigenaar Installatie Bureau Kon
Leeftijd: 34
Gert-Jan Kon komt uit een boerenfamilie, maar koos zelf voor een carrière in de installatietechniek. Hij studeerde aan het Techniek College Rotterdam, waar hij de opleiding BOL4 Installatietechniek volgde. Later volgde hij nog enige tijd de HIT-W opleiding in Utrecht. Kon liep stage bij Klimaatservice Holland, waar hij na afloop een baan aangeboden kreeg. “Dezelfde stagecoördinator die mij toen op weg hielp, heeft nu voor een stagiair een plek geregeld bij ons bedrijf.” Bij Installatie Bureau Kon werken ongeveer vijftien man, dat is vast personeel en inleners samen.