Ga naar hoofdinhoud

Installateur in beeld: Jan Komen

Met zijn klanten praat hij over veel meer dan alleen de klus waarvoor ze hem inschakelen. “Vijf minuten over het werk, een kwartier over andere dingen.” Niet gek ook, als je bedenkt dat Jan Komen bij sommige klanten al 45 jaar over de vloer komt.

Mooiste van het vak

De vrijheid van het ondernemen. En dat je altijd het eindresultaat mag aanschouwen. Je begint met een kaal ketelhuis en eindigt met een werkend ketelhuis. Dat geeft voldoening. Verder natuurlijk het contact met mensen. Dat klinkt wat cliché, maar het is wel zo. Het is fijn om met mensen te praten die je al zo lang kent. En we moeten beseffen dat er meer in het leven is dan louter werk. Het hoeft allemaal ook niet zo snel. Kwaliteit en klantcontact.

Niet leuk

Druk van buitenaf. Van aannemers die maandag een vloer willen storten en mij bellen of wij nog even op vrijdag de vloerverwarming willen installeren. Je kan beter zelf plannen dan dat iemand voor jou plant. En dat doe ik dus al meer dan vijftig jaar! We hebben alles voorbij zien komen, van de oliestook tot de warmtepomp. In de jaren 80 waren we er vroeg bij met zonnecollectoren en zonneboilers. Daar installeren we er nu nog wel vier à vijf per jaar van.

Mooie klus

We hebben meegewerkt aan de verbouwing van de oude Sallandsche Bank in Deventer tot designmeubelwinkel. Prachtklus. Het is een Rijksmonument, dat geeft het sowieso wat extra’s. We hebben er onder andere de verwarming, het sanitair en de ventilatie geïnstalleerd. Ook het aanleggen van de ventilatie en de CV in de duivenhokken van Greenfield Stud Eijerkamp in Brummen was mooi werk.

Bedrijfspand

We zitten met ons bedrijf in de Papenstraat, een mooi straatje in de historische binnenstad van Deventer. Daarom kiezen we ervoor om geen schreeuwerige gevel te maken met neonletters, maar voor een rustige klassieke uitstraling, met geschilderde letters boven een houten toegangspoort.

Personeel

We werken hier met z’n vieren. Ik, mijn zoon, mijn vrouw en één werknemer. Het is een vlakke organisatie. Ik speel niet de baas, we zijn allemaal erg vrij in wat we doen.

Investeren in

Studie en gereedschap. Als er een relevante opleiding is en we hebben de tijd en mogelijkheden om die te volgen, dan doen we dat. Verder hebben we geïnvesteerd in de aanschaf van meetapparatuur. We doen veel in onderhoud, dus dat heb je wel nodig. En dat spul is niet goedkoop.

Privé

Ik ben getrouwd met Maria en heb twee zonen. Mijn ene zoon werkt hier al vijftien jaar, de ander heeft ook bij Deko gewerkt, maar zit nu in de windmolens.

Hobby’s

Ik hou ervan om te wandelen hier in de omgeving, zoals in de IJsselvallei. Zo mooi. En ik bezoek graag historische steden.

Naam: Jan Komen
Bedrijf: Installatiebedrijf Deko
Functie: Eigenaar
Leeftijd: 68
Deko werd opgericht door Jans grootvader Gerrit in 1938 en daarna geleid door zijn vader. Het bedrijf viert dit jaar dus zijn tachtigjarig jubileum. Jan kwam in dienst in 1967. Na de middelbare school haalde hij de benodigde opleidingen voor het installatievak. Daarnaast volgde hij interne cursussen bij ketelfabrikanten. Zoon Jan-Pieter, de vierde generatie Komen, is de beoogde opvolger.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Cao-onderhandelingen geklapt, stakingen komen er aan

VR-ketel: rookgas weg

Premium

Warmtepomp gaat bakstenen drogen

Warmtepomp-paraplu steelt de show

Clivet: serie monoblocks op propaan

Zorg voor een stage die je nooit vergeet