fbpx
Artikel

Installateur in beeld: Marc Meijster

Ruim tweehonderd jaar focuste installatiebedrijf Gebr. De Haan op het installeren van verwarming, koeling en ventilatie in schepen. De specifieke kennis van airco’s en warmtepompen blijkt sinds een jaar of twee bij de verduurzaming van woningen goed van pas te komen. “We zijn steeds vaker aan wal te vinden”, zegt mede-eigenaar Marc Meijster.

Mooiste van het vak

Dat het zo dynamisch is. Er is altijd wel wat te doen, of het nou een klus is die afgemaakt moet worden of een aanvraag die afgehandeld moet worden. Wij hebben ons bedrijf zo ingericht dat we binnen drie weken een offerte de deur uit doen. Service-aanvragen en het leveren van onderdelen doen we logischerwijs binnen een dag. De klant is van Bol.com gewend dat ze hun bestelling meteen geleverd krijgen en daar gaan wij waar mogelijk in mee. Verder is dit natuurlijk echt een maakvak. Wie technisch georiënteerd is, zoals ik, kan zich hier helemaal in uitleven.

Minder leuk

Dynamiek vind ik prachtig, maar soms loopt de druk wel erg hoog op. Van aanvragen en deadlines die altijd maar doorlopen. Gelukkig is het niet zo dat het mijn nachtrust verstoort; ik slaap altijd prima.

Mooiste klus

We hebben recent meegewerkt aan de afbouw in Spanje van het kabellegschip Living Stone van DEME. Die klus was complex en moest heel snel, in vier maanden hebben we alle verwarming, koeling en ventilatie geïnstalleerd. Het schip is momenteel kabels aan het leggen voor windparken op de Noordzee.

Omslag

Drie monteurs zijn nu full time ‘aan wal’ bezig met de installatie van onder meer warmtepompen en airco’s in kantoren en woningen. Het is voor ons een behoorlijke omslag geweest. Van schakel in een groot bouwteam, zijn we nu de installateur die direct communiceert met de particulier. Die moet je zorgvuldig behandelen; voeten vegen en nette werkkleding is nog wel het minste wat we kunnen doen. De techniek beheersten we prima, de klantgerichtheid moesten we leren.

Investeren

In ISO 9001-certificering en het VCA twee sterren-certificaat, die bewijzen dat onze bedrijfsvoering voldoet aan de eisen die gesteld worden aan veiligheid, gezondheid en milieu. Investeren doen we ook in de opleiding van onze medewerkers: bijvoorbeeld de cursus ‘servicemonteur als ambassadeur’. En uiteraard de drie volledig ingerichte servicebussen.

Privé

Ik heb een vrouw en twee zonen. En een border collie, die Cody heet. Ik zeg bewust niet ‘hond’, want border collies zijn eigenlijk te slim om gewoon hond genoemd te worden.

Hobby’s

Mijn vrije tijd besteed ik grotendeels aan het voetbal van m’n kinderen. En verder bij de vrijwillige brandweer, waar ik bevelvoerder en instructeur ben bij het brandweerkorps van Midden-Groningen.

Naam: Marc Meijster
Functie: mede-eigenaar, met drie compagnons
Leeftijd: 45 jaar
Gebr. De Haan bestaat al sinds 1813 en maakte aanvankelijk ventilatiekappen op schepen. Het bedrijf ontwikkelde zich door tot aanbieder van complete scheeps-HVAC-systemen. In 2016 nam Meijster, die er toen al jaren werkte, het bedrijf met drie collega’s over. Vanaf dat moment richt het bedrijf, waar 28 man werken, zich ook op utiliteit in woningbouw. Meijster heeft werktuigbouw gestudeerd aan de MTS in Groningen. Begon bij Gebr. De Haan als tekenaar en was projectleider voordat hij mede-eigenaar werd.