fbpx
Artikel

Installateur in beeld: Michel van Dam

De warmtepomp kent weinig geheimen voor Michel van Dam. De Haarlemmer is al meer dan een kwart eeuw met de techniek bezig. Zijn bedrijf Heating Partners heeft de focus van de grote ketelhuizen verlegd naar verduurzaming voor de particulier. “We gaan zelf onze mensen opleiden.”

Mooiste aan het vak

De beweging. Er is altijd wat gaande. De rol van de installateur verandert en dat betekent dat je scherp moet zijn als ondernemer. Daar hou ik wel van. Ik was op mijn 21e al projectleider, dus het organiseren en ondernemen zit me in het bloed.

 

Mindere kant

Het wordt weer drukker en bedrijven groeien. Dan merk ik dat de servicegraad van de toeleverende industrie onder druk komt te staan. We moeten goed naar de toegevoegde waarde van de toeleveranciers kijken. Het gaat niet enkel meer om de laagste prijs. In de crisis hebben we veel klappen gehad. Veel aannemers waar we zaken mee deden, hebben het niet gered en daar zijn we flink bij in geschoten. Een onwerkelijke, maar leerzame periode. Maar waar wel de basis gelegd is voor waar we nu voor staan.

Mooiste project

Ik heb van alles meegemaakt. Enorme warmtekrachtinstallaties gebouwd, grote ketelhuizen gerenoveerd in binnen- én buitenland. Maar ook luxe winkels. In 1993 waren we al zelf aan het knutselen met warmtepompen. Op dit moment haal ik veel energie uit enkele villa’s waar we het installatiewerk mogen maken. Langdurige trajecten waarin een goede adviesrol uit de verf komt, met alle nieuwigheden op het gebied van duurzame techniek erin. Daar lik je je vingers bij af.

Samenwerken

Sinds 2018 zijn we een dochterbedrijf van TBK. Die samenwerking is ideaal: TBK is steengoed in het klassieke loodgieterswerk en elektra, wij zijn specialist in het duurzame complexe werk. We kwamen elkaar tegen op Schiphol, huurden elkaar vaak in en dachten toen: waarom trekken we niet samen op?

Opleiden

Niet wachten op wat de opleidingen afleveren. Op dit moment is het belangrijk om mensen ook in de praktijk zelf op te leiden. Interesse voor techniek en een goeie kop vind ik het belangrijkst. Ons bedrijf heeft zo veel te bieden, dat ik geen zorgen maak over onze aantrekkingskracht.

Nieuwe sporen

We zijn het erkende technisch servicecentrum van Radson in Nederland geworden. Dat betekent dat we voor andere installateurs in Nederland de door Radson en Technische Unie geadviseerde warmtepompen en systemen gaan servicen en in bedrijf gaan stellen. Een mooie stap en nieuwe rol om onze kennis en ervaring met deze techniek vorm te geven. Het draait niet alleen om de warmtepomp, maar ook op de complete installatie die er om heen word geleverd. Dat complete gamma biedt Radson.

Innovatie

We merken dat er met name in dichtbevolkte binnensteden vraagtekens zijn over het geluid van de buitenunit van de warmtepomp. Eigenlijk gek, want rondom airco’s hoor je er niet veel van. Niettemin zijn we bezig om een geluidsisolerende omkasting vorm te geven, die je in de binnenstad goed toe kunt passen. Leuk om met dit soort processen bezig te zijn.

Vrije tijd

Ik woon in Haarlem met mijn vrouw en dochter van negentien. In mijn vrije tijd zit ik op de racefiets. Of ik ben lekker met techniek aan het rommelen.

Naam: Michel van Dam
Functie: directeur Heating Partners
Leeftijd: 56
Was als CV-monteur vooral actief in de grotere ketelhuizen. Hij startte in 1992 met Heating Partners, groeide op de top naar 35 mensen als specialist in grote ketelhuizen in de utiliteit. Inmiddels heeft het bedrijf de focus ook verlegd naar warmtepomptechniek voor particulieren, met de blik op de bovenkant van de markt. Sinds 2018 is het bedrijf een dochterbedrijf van TBK in Badhoevedorp.