fbpx
Artikel

Jaren 30-woningen in de Haagse regio zijn Trouwborsts specialiteit. Het zijn woningen met karakter, die het waard zijn om een duurzame make-over te krijgen, maar waarbij een warmtepomp nog geen haalbare kaart is. “Ik regel de hele verbouwing, zolang er een installatietechnische component aan zit.”

Geen warmtepompen?

Nee, die doe ik niet. Daar zijn de woningen niet voor geschikt. Te oud, te matig te isoleren, te veel warmteverlies. Wellicht kan het als de hoogtemperatuur warmtepomp mainstream wordt, maar ik denk dat we rond die tijd voldoende waterstof hebben. Wel installeer ik vaak LTV-verwarming, zonneboilers, pv-panelen. En verder adviseer ik over isolatie, kierdichting en we pakken de kozijnen aan. We verduurzamen, maar wel pragmatisch. Het is elke keer weer prachtig om te zien hoe blij je mensen kan maken met je werk. Daar doe ik het voor. Het meest optimale halen uit wat er mogelijk is en uiteindelijk is de klant daar blij mee.

Voor jezelf beginnen

Hier in het westen beginnen veel monteurs voor zichzelf, ook veel ex-werknemers van mij zijn inmiddels als zelfstandig ondernemer een goede weg ingeslagen. In Gelderland, waar ik ook wel eens werk, zie ik dat men het in loondienst nog prima naar de zin heeft. Voor jezelf werken geeft meer vrijheid, al heb je het in de praktijk nog veel drukker dan als je voor een werkgever werkt. Dat is een keuze. Op mijn ‘hoogtepunt’ had ik twaalf mensen in dienst; om zelf op de werkvloer betrokken te blijven echt het maximum. Als je er als installateur voor kiest om te gaan groeien, dan moet je met minstens twintig man op de werkvloer hebben en beschikken over een volwaardige HRM-afdeling. Dan praat je over een andere strategie en het is maar net waar je voor kiest.

‘Voor jezelf werken geeft veel vrijheid’

Installateur of aannemer?

De gemiddelde aannemer, of architect, maakt de installatie vaak ondergeschikt aan de constructie. Bij ons staat de installatie juist voorop. Ik omschrijf mijn werk als het leveren van ‘woontechniek’. Installatie-aannemer zou je ook kunnen zeggen. We pakken ook constructief werk op, maar altijd met de installatie als uitgangspunt.

Gasketelwet

Zzp’ers zouden er goed aan doen om te stoppen met hierover te klagen, en juist te denken in mogelijkheden. Het is een proeve van bekwaamheid. Dat vond ik al met OK-CV, waar ik heel vroeg bij was. En dat vind ik nu ook bij de Gasketelwet. In mijn optiek zou een goede monteur niet minder dan 65 euro per uur, exclusief BTW moeten rekenen. Daar staat dan tegenover dat hij zich specialiseert en investeert in goede machines en kennis.

Minder leuk

Het lijkt wel alsof instanties door corona nog trager reageren dan anders. Het is toch te gek voor woorden dat Stedin er twee maanden over doet om een gasmeter te verplaatsen. Wat ook vaak zoveel moeite kost: een vergunning krijgen om een container op de stoep zetten.

Hobby’s

Elke maand verzorgt een van de leden van onze kookclub een haute cuisine vijfgangendiner in een villa in de buurt. Ik hou van goed eten en alles wat erbij komt kijken. Struinen door de Hanos of de Sligro hoort daar ook bij, op zoek naar mooi voedsel en nieuwe bereidingswijzen. Weet je wat de nieuwe trend wordt? Japanse houtskoolgrill, gewoon op tafel. Let op mijn woorden.

Privé

Ik ben getrouwd en heb twee kinderen, een zoon en een dochter, die inmiddels al lang het huis uit zijn. Ik zie mijn zoon nog wel in mijn voetsporen treden. Hij houdt van techniek en hij ziet net als ik dat je mensen echt blij kan maken met een goed ambacht.

Naam: Rob Trouwborst
Functie: Eigenaar
Locatie: Voorburg
Leeftijd: 62
Op zijn zestiende begon Rob Trouwborst met werken bij een installatiebedrijf in zijn dorp, omdat hij op school wel was uitgekeken. Toch had hij het doorzettingsvermogen om in de avonduren zijn installateurspapieren te halen. Na twaalf jaar werken en in de vrije tijd leren had hij ze allemaal: gas, water, dak en cv. Na negen jaar leertraject begon hij voor zichzelf. Vlak voor de economische crisis uit 2008 had hij twaalf man in dienst. Na de crisis is hij verder gegaan met de helft van het personeelsbestand. In 2018 nam hij afscheid van de laatste personeelsleden. Trouwborst is nu installatie-aannemer adviseert en zorgt voor de juiste man op de juiste plek.