Van bus naar badkamer

VDL Smart Spaces

Hoe wordt een bussenbouwer een bouwer van woonhuisinstallaties? Op bezoek bij VDL Smart Spaces in Heerenveen. “Ineens ben je een startup.”

Panelen verlijmen, leidingen monteren of een warmtepomp installeren: dat was zijn personeel wel gewend. Een bus zonder wielen dus, zo’n prefab woningmodule? Die vergelijking is door anderen wel gemaakt, maar gaat wat directeur Ietze van der Meer betreft niet helemaal op. “Een bus is geen woningmodule en een woningmodule is geen bus. Het zijn verschillende producten – en allebei mooie producten. Wat je wél ziet: assembleren ligt ons als geen ander. We weten heel goed wat het betekent om materialen op het juiste moment op de juiste plek te krijgen. De mannen en vrouwen in deze fabriek denken ook op die manier.”

Samenwerking Van Wijnen

In februari 2021 kondigt VDL Bus Heerenveen aan te stoppen met de productie van ov-bussen. Onder de naam VDL Smart Spaces zal het voortaan prefab installatiemodules gaan maken voor bouwbedrijf – en buurman – Van Wijnen, dat met een eigen woningfabriek fors inzet op het maken van prefab woningen onder het label Fijn Wonen. Beide bedrijven zijn een exclusieve samenwerking aangegaan voor – in elk geval – zeven jaar. Eigenlijk, zo geeft Van der Meer aan, zocht VDL werk om náást de productie van bussen te kunnen doen. Maar Van Wijnen kon de hele fabriek gebruiken en de productie van ov-bussen kon worden ondergebracht bij de VDL-fabriek in Valkenswaard.

Lees dit Premium-artikel helemaal door in te loggen. Een digitaal abonnement is er al vanaf €6,38 per maand.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een Premium artikel
Premium artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Installatie.

Digitaal basis

Voor slechts € 6,58 per maand sluit je al een Premium abonnement af. Zo heb je altijd toegang tot alle (verdiepende) artikelen, video’s en berichten waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding