fbpx
Installatiefouten

Wasmachine draait, ketel aan

De klant vond het al vreemd: de ketel die aansprong wanneer de wasmachine draaide. En hij had veel last van geluidsoverlast. De monteur trof de wasmachine-aansluiting in de watertoevoer van de cv-ketel, bóven de inlaatcombinatie, en dus in het drukbereik van de cv-ketel. Hij heeft de inlaatcombinatie omhoog gezet en twee nieuwe kraantjes gemaakt: één voor de wasmachine en één voor het bijvullen van de cv-installatie.

Heeft u ook een installatiefout? Zend hem hier in.

13 reacties op “Wasmachine draait, ketel aan

 1. Nic schreef:

  Raar verhaal. Een flowsensor gaat hier niet op reageren, wieltje gaat echt niet draaien. Druk verandert ook niet. Wellicht heeft de inlaatcombinatie geluid veroorzaakt en bij dichtslaan W A kraan wat water gestort door drukslag.

 2. Pietje schreef:

  Is ook geen inlaatcombinatie, maar een ontlastklep. Deze kan in het warmwater zitten.
  De wasmachine werd dan dus ook gevuld met warm water (altijd 60 graden wasjes) zodat de ketel aansloeg op warmtapwater gebruik.

 3. Nic schreef:

  Nee Piet. Is een Pentec 8 bar inlaatcombinatie in de koudwaterleiding. Blijft een raar verhaal.

 4. Kadir schreef:

  Klopt met een raar verhaal. Deze situatie heeft geen invloed op de ketel.

 5. ben schreef:

  Met een goed werkende EB/DA kraan zou het geen invloed mogen hebben op de werking van de cv ketel.
  Wat natuurlijk niet weg neemt dat er geen verbruikspunt direct achter de inlaatcombinatie mag zitten.
  Zover als ik weet zit er bij alle ketels de koudwaterinvoer altijd rechts en warmwater links hiervan.

 6. Marcel schreef:

  Heel vreemd allemaal, zo te zien zit de overstort in de retour en een vuilvang filter in de aanvoer.

 7. Arno schreef:

  Wat dacht je wat er gebeurd als de comfort stand aanstaat en er ergens in een thermostaatkraan de keerklep defect is. Dan pakt de wasmachine kraan van beide kanten water. Net genoeg om de wisselaar af te doen koelen en de ketel in warmte vraag te zetten. Monteur heeft nu dus maar 1 probleem opgelost.

  • kevin schreef:

   precies en zo ongeveer de enige mogelijkheid die kan zorgen dat deze ketel aanspringt door een wasmachine. maar kan je nu wel pas testen door het fixen van de icb.

 8. Nic schreef:

  Arno, maak eens een tekening van het leidingverloop. Dan zie je dat jouw verhaal niet klopt. Water uit de WA kraan kan maar van 1 kant komen!!!!! Van onderen dus. Of heb jij nog een koude voeding? Heeft niks met keerkleppen te maken, zeker niet van kranen die dicht staan.

 9. Erwin schreef:

  Arno heeft hierin wel gelijk, bij een defecte thermostaatkraan kan het water ook van de andere kant komen.
  Maak de tekening maar eens, en kijk dan wat er gebeurt als de thermostaatkraan water doorlaat van koud naar warm. Dan kan het water ineens van de andere kant komen.

 10. Marc Bakker schreef:

  Even voor de goede orde.
  Uitgangspunt kraan zit in koudwaterleiding na inlaat combinatie. Bij vraag warmwater gaat ketel aan of bij vraag verwarming is een doorstroom toestel dus pas bij vraag warmwater is er stroming door de ketel. Dus deze kraan heeft daar geen invloed op. Dat hij daar nit mag en dat er 2 kranen bij gemaakt zijn top. Maar lees niets over afvoer overstort.
  Oorzaak dat ketel aanslaat moet liggen bij 3-wegklep omschakelen cv/warmwater of lekkende warmwater kraan maar zou in de winter koude klachten moeten geven. Want blijft klep op warmwater staan. Want dat heeft voorrang.

 11. Erwin schreef:

  @Marc Bakker, ik ben het met je eens. Je verhaal klopt.

  Maar heb je al eens een thermostatische mengkraan (bad of douche) met lekkende keerklep meegemaakt?

  In dat geval kan het water namelijk ook de andere kant op stromen.

 12. Alex schreef:

  Onlangs een probllem gehad waarbij we de inlaatcombinatie bij de ketel dichtzette en er toch nog koud water uit de warme kranen kwam. Als de tapkraan zit zoals op de foto kan er dus flow zijn over de defecte kraan van koud naar warm. Of de flowmeter nu linksom draait of rechtsom er wordt een singaal aan de ketel gegeven dat er warm tapwater vraag is en de ketel gaat warm water maken. Het water stroomt nu tegrngesteld door de ketel. Daardoor kan er lawaai ontstaan in de ketel.
  Mijn probleem was een defecte thermosstaat in de douchekraan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.