fbpx
ISH 2023

Bosch gaat verder dan warmtepomp

Het Bosch concern gaat nog meer technische producten op de markt brengen voor in huis. Voor wat de installatietechniek betreft gaat het bedrijf ook infraroodpanelen, waterontharders, laadstations, pv-systemen en luchtreinigers op de markt brengen. Ook nieuw is de Energy Manager, het nieuwe regelhart van de installatietechniek in huis.

De naam Bosch Thermotechniek verandert in Bosch Home Comfort Group. De achterliggende gedachte is dat het concern zich nog meer gaat richten op de verbinding tussen alle huisapparaten, of het nu gaat om de installatietechniek als de huishoudelijke apparaten.

Dit maakt het moederbedrijf van Nefit Bosch uit Deventer bekend op de openingsdag van vakbeurs ISH. Installateurs kennen Bosch vooral van de cv-ketels van Nefit Bosch, de (hybride) warmtepompen en sinds kort de airco’s. Al eerder werd bekend dat de productie van cv-ketels verhuist naar onder meer Portugal. In Deventer gaat Bosch zich richten op R&D en prefab oplossingen, zoals de eerder gepresenteerde dakwarmtepomp. De totale warmtepompomzet van het Bosch-concern steeg afgelopen jaar met 54 procent.

Laadstation

Bosch komt in het derde kwartaal van dit jaar met een eigen laadsysteem voor auto’s en e-bikes; de Power Charge 7000i wallbox. Het bedrijf gaat een verdere brug slaan tussen de installatietechniek en de huishoudelijke apparatuur die het concern ook op de markt brengt, zo werd bekend gemaakt op de ISH. Kloppend hart van alle producten, of dat nu warmtepompen, radiatorknoppen, elektrische doorstromers, laadpalen of infraroodpanelen zijn, vormt de Bosch Energy Manager.

Dit regelhart kan op een modulerende manier energiestromen in het huis aansturen. Los van dat het de warmtepomp op basis van vraag modulerend aan kan sturen, kan het ook voorrang geven aan zelf opgewekte zonnestroom wanneer dit beschikbaar is, de fiets of auto laden wanneer dit het meest gunstig is, en de buffers in een woning ook aanwenden voor huishoudelijk gebruik wanneer dit nodig is. Zo kan een woning, inclusief huishoudelijke apparatuur, zoveel mogelijk onafhankelijk van het stroomnet haar boontjes doppen.

Ander nieuws is dat de Easy, de slimme thermostaat van Nefit Bosch, door een update nu ook de (hybride) warmtepomp aan kan sturen.

De 8000i S waterontharder.

Op de vakbeurs ISH in Duitsland presenteert het bedrijf een karrevracht aan nieuwe producten. Zo komt Bosch met een luchtreiniger, de Bosch Air6000, infraroodpanelen in verschillende versies. Deze komen allemaal de komende jaren naar Nederland. Ook de waterontharder 8000i S wordt komt in ons land beschikbaar.

Propaan warmtepomp

Qua warmtepompen richt Bosch, net als veel andere fabrikanten de pijlen op de milieuvriendelijke koudemiddelen. Op de ISH staat de Compress 5800i in de spotlights. Deze warmtepomp met koudemiddel propaan (R290) komt dit jaar al naar Nederland en was ook al op de BouwBeurs in Utrecht te zien. Hier een artikel daarover.

9 reacties op “Bosch gaat verder dan warmtepomp

 1. Luciën Rommelaars schreef:

  Wat kost de Compress 5800i
  Kan deze warmtepomp ook hangend gemonteerd worden?

  • Harry Toorman schreef:

   Als je hem op beugels “zet” wel, maar dan hangt hij niet.

  • Marcel van Waveren schreef:

   Hi Luciën, de uiteindelijke prijzen zijn nog niet bekend, de 5800i wordt in september 2023 in NL geïntroduceerd, kort daarvoor zullen ook de prijzen bekend worden. Ze zullen qua prijs ongeveer vergelijkbaar zijn met de huidige 7400i monoblocken.

 2. Frans Janssen schreef:

  Ik gebruik deze en voldoet prima en lekker goedkoop.
  https://www.thermogroup.nl/
  Alles bij elkaar incl toegevoegde onderdelen 1100 euro zelf aansluiten is een peulenschilletje ophangen aansluiten en stekker erin klaar is keesie

 3. Frans Janssen schreef:

  Ik gebruik deze en voldoet het prima.
  https://www.thermogroup.nl/
  Aansluitend is een peulenschilletje alles bij elkaar incl.onderdelen 1100 euro en alles word heerlijk warm 3 standen met stroom 1500 watt 3000 watt en 4500 watt alles gewoon op 220 volt.

 4. J schreef:

  Juist
  4 x hoger elektrisch verbruik ’t.o.v. een standaard lucht warmtepomp en dus nog duurder in verbruik dan met gas wanneer je zonnepanelen niets opleveren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.