fbpx
Bericht

Rampzalige rookgasafvoeren in beeld

Rampzalige rookgasafvoeren in beeld

Een schokkend foto-album van gebrekkig uitgevoerde rookgasafvoeren van cv-ketels.

 

 

In Nederland zijn veel verwarmingsketels voorzien van rookgasafvoeren die niet door de beugel kunnen. Hierdoor ligt onder meer koolmonoxidevergiftiging op de loer. Jaarlijks komen ongeveer 10 mensen om door deze vergiftiging en belandt een veelvoud in het ziekenhuis.

 

Dit installatiedeel is dan ook het meest ingezonden en besproken onderwerp in de rubriek Installatiefouten op deze site, en in de rubriek In Detail in vakblad Installatie en Sanitair. Des te schrijnender is dat in een aantal gevallen erkende installateurs in het spel zijn. Maar ook het ontbreken van een onderhoudscontract, of onvakkundig doe-het-zelf-werk is een oorzaak van gebreken.

 

Fotoalbum online

In dit foto-album een bloemlezing van ingezonden foto’s van lezers van het vakblad en bezoekers van onze site. De conclusie: de installateur die zijn vak verstaat, heeft nog een wereld te winnen. Dit foto-album moet genoeg zijn om een consument te overtuigen van nut en noodzaak van periodieke controle en vakwerk rondom de gasgestookte ketel.

 

Richtlijnen

Raadpleeg voor een goed uitgevoerde rookgasafvoer de leverancier van de rookgasafvoer en/of HR-ketel. Fabrikanten van rookgasafvoeren hebben zich verenigd in Rogafa. Naar aanleiding van nieuwe beugelrichtlijnen is een speciale website gemaakt.

 

Zelf insturen

Heeft u ook beeldmateriaal van opmerkelijke Installatiefouten uit uw praktijk? Mail ze de redactie met uw toelichting.

 

Bijlage(s):

Bijlage

3 reacties op “Rampzalige rookgasafvoeren in beeld

  1. […] Rampzalige rookgasafvoeren zijn er helaas in overvloed. Soms zijn er inzendingen van lezers waar je echt steil van achterover slaat. Neem deze foto, gemaakt in een studentenhuis in Eindhoven. Nu zijn de studenten wel vaker lijdend voorwerp in deze rubriek; teken aan de wand dat de woningeigenaren van dergelijke panden het niet zo nauw nemen met de veiligheid rondom de cv-ketel: schrijnend. […]

  2. R.H. Henstra schreef:

    Is er een subsidieregeling voor de te maken kosten voor het aanpassen van rookgaskanalen aan de nieuwe normen?

  3. Jeroen schreef:

    Het is inderdaad soms schrikbarend om te zien hoe gemakzuchtig men omgaat met de installatie en onderhoud van bijvoorbeeld een rookgasafvoer voor cv en ketel. Daarom doe ik het liefst een beroep op de experts voor een check-up of de plaatsing van een nieuwe installatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.