fbpx
Artikel

Cv-ketels blijven onmisbaar voor velen ondanks dat alternatieven steeds populairder worden. Dit kan verschillende redenen hebben. Zo kan het bijvoorbeeld prijzig zijn voor mensen om over te stappen op een duurzamer alternatief. Ook zijn er mensen waarvoor een cv-ketel vooralsnog de enige optie is. Dat dit helemaal geen beperking hoeft te zijn, bespreken we in dit artikel.

Duurzame alternatieven

Over het algemeen worden WKO-installaties en warmtepompen als duurzame alternatieven gezien voor de traditionele cv-ketel, maar niet iedere woning is klaar voor zo’n grote stap. Sommige installaties renderen bijvoorbeeld pas wanneer een ruimte zeer goed geïsoleerd is en dat is bij heel veel woningen en andere gebouwen in Nederland nog niet het geval. NOS meldde in oktober 2021 bijvoorbeeld dat er nog steeds honderdduizenden huishoudens in Nederland zijn die enkel glas hebben in hun woning. Voor onder andere deze groep is een cv-ketel de beste keuze. Ondanks dat de cv-ketel als een minder duurzame manier om te verwarmen wordt gezien, zijn er verschillende soorten cv-ketels die vrij duurzaam zijn.

Hr-ketel

Neem bijvoorbeeld de hr-ketel. Een groot voordeel van de hr-ketel is het relatief hoge rendement van de ketel in vergelijking tot de oudere vr-ketel. Deze cv-ketel is een mooie tussenoplossing als de woning of een kantoorpand bijvoorbeeld nog niet voldoende geventileerd en geïsoleerd is.

Cv-ketel in combinatie met warmtepomp

Warmtepompen zijn razend populair. In 2020 was er maar liefst een groei van ongeveer 50% ten opzichte van het aantal in gebruik genomen warmtepompen in 2019. Particulieren of bedrijven die gebruik willen maken van een warmtepomp kunnen dit ook doen in combinatie met een cv-ketel. Deze hybride installatie is een populair alternatief voor de volledig elektrische warmtepomp.

Energiebespaarlening

Voor particulieren en verenigingen van eigenaren (VVE) is het mogelijk om een Energiebespaarlening aan te gaan. Deze lening maakt het mogelijk om nieuwe verwarmingsinstallaties te laten installeren door een professionele aannemer of installateur die verklaart te werken onder de voorwaarden om de lening te kunnen krijgen. De lening wordt door particulieren en verenigingen van eigenaren gebruikt om een grote investering te bekostigen zoals een hoogrendementsketel of een HRe-ketel. Deze lening maakt het voor velen interessanter om voor een duurzaam alternatief te kiezen. De lening varieert van € 2.500 euro tot maximaal € 25.000. In sommige gevallen is een lening tot € 65.000 mogelijk. De looptijd varieert van 7 tot 20 jaar. Al deze mogelijkheden van cv-ketels maakt het voor veel particulieren en VVE’s nog steeds aantrekkelijk om een nieuwe cv-ketel aan te schaffen.