fbpx
Artikel

Hoe je het ook wendt of keert, uiteindelijk zal iedere bewoner in Nederland van het gas af moeten. Nu ook de wereldleiders het er over eens zijn dat een snelle opwarming van de aarde tot grote natuurrampen lijdt, zullen er op elk niveau maatregelen genomen moeten worden. Zo was er vorig jaar voor het eerst een omslag te zien dat er minder cv-ketels verkocht waren dan een jaar eerder.

De eerste aarzelende stap lijkt gezet nu er vorig jaar 5 procent minder cv-ketels zijn verkocht dan in 2019. D it blijkt uit cijfers van Gasmonitor de belangenvereniging van Natuur & Milieu. Toch lijkt de transitie naar aardgasvrij wonen nog in de laagste versnelling te staan. Het wil maar niet op gang komen. Hopelijk gaat het tempo de komende jaren flink omhoog. Als de gasprijzen zo explosief blijven stijgen zal dit beslist een aanjagend effect hebben. In 2020 waagden 87.000 huishoudens de overstap naar aardgasvrij wonen. Zonnepanelen of een hybride warmtepomp waren hierbij in trek. Er werden 37 procent meer warmtepompen verkocht. Toch is niet iedereen overtuigd van de relatief dure warmtepomp en besluit toch de huidige energiezuiniger generatie cv-ketel aan te schaffen. Dit waren er nog 428.000.

Overstap

Wie eenmaal besluit de overstap te wagen heeft nu de keuze uit verschillende warmtepompen. De ontwikkelingen en innovaties gaan wat betreft heel snel. De pompen worden ook steeds bereikbaarder voor een groter publiek. De warmtepomp is ook steeds beter bekend bij meer bewoners in Nederland. Het vervangen van een cv-ketel voor een warmtepomp is beslist niet iets wat een doe-het-zelver op z’n gympen kan doen. Daarvoor is specialistische kennis van een vakman nodig. Een vakman die niet alleen veiligheidsschoenen aan heeft maar ook goed opgeleid is en het beste gereedschap bij zich heeft. Wie éénmaal bezig is om zijn of haar huis te verduurzamen kan meteen kijken of er nog meer kan gebeuren. Op velerlei gebied zijn er besparingen te behalen. Dat kan bijvoorbeeld in de natte cellen van het huis voordeel opleveren. Vaak kunnen deze dingen wel door de handige doe-het-zelver gerealiseerd worden. Dat kan variëren van een waterbesparende kraan tot een zuinige douchekop. Voor installatiemateriaal kun je dan altijd makkelijk terecht bij de online winkel van Sanitair.nl.

Terugverdienen

Net als bij alle nieuwe technieken die binnen de energiewereld worden toegepast, duurt het een langere tijd voordat de investering met besparing terug is verdiend. Zonnepanelen zijn hiervan een goed voorbeeld. Door snel opeenvolgende innovaties is het rendement van de huidige generatie zonnepanelen veel groter geworden. De gemiddelde tijd dat een investering eruit wordt gehaald is nu dan ook aanmerkelijk korter. Hetzelfde geldt voor de warmtepomp.

Subsidie

Nu de subsidie op de aanschaf van zonnepanelen is gestopt is er op Prinsjesdag bekend geworden dat het kabinet bij aanschaf van een warmtepomp 1.000 tot 2.100 euro subsidie wil geven. De terugverdientijd is door de Nederlandse Vereniging Duurzame energie berekend op minder dan tien jaar. Het zou betekenen dat één miljoen woningeigenaren winst op hun investering kunnen maken, want een warmtepomp gaat gemiddeld 15 jaar mee.